Antalya’da buluşan Rus ve Ukraynalılar, birlikte Türkçe öğreniyor

Savaş sebebiyle ülkelerinden ayrılarak Türkiye’ye yerleşen Rus ve Ukraynalılar, Antalya’da Türkçe öğrenebilmek için aynı sınıflarda eğitim alıyor. 

EĞİTİM 14.10.2022, 15:55 15.10.2022, 16:38
Antalya’da buluşan Rus ve Ukraynalılar, birlikte Türkçe öğreniyor

24 Şubat tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Türkiye’ye yerleşen Rusya ve Ukrayna vatandaşları, Türkçe öğrenebilmek için kursları doldurdu. İki ülke vatandaşların en çok rağbet gösterdiği kentlerin başında gelen Antalya’da Türkçe sınıfları doldu taştı. Açılan kurslarda boş sıra kalmazken, Rus ve Ukraynalıların aynı sıralarda beraber Türkçe eğitimi alması, renkli görüntülere sahne oldu. 



Haftanın 5 günü eğitim

Özellikle Konyaaltı ilçesinde yabancı uyruklu göçmen sayısının artması sebebiyle harekete geçen İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezleri, yabancılara yönelik Türkçe kurslarına ağırlık verdi. Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından Bedriye Bileydi İlkokulu’ndaki 2 sınıfta gerçekleştirilen kurslara Rus ve Ukraynalı kadınların ilgisi de yoğun oldu. Kursa başvuran göçmenlerin haftanın 5 günü A1 ve B seviyesinde Türkçe eğitim aldığı belirtildi. 

“Kurslarımıza katılanların büyük çoğunluğunu Rus ve Ukraynalı misafirlerimiz oluşturuyor”

Türkçe derslerine ilişkin açıklamalarda bulunan Konyaaltı Halk Eğitim Müdürü Nuray Uluçay, “İlçemizde son dönemlerde yabancı misafirlerimizin sayısı çok arttı. Bu kapsamda Türkçe eğitim almak isteyen çok kişi var. İsteyerek eğitim almaya geliyorlar, bu konuda herhangi bir zorunluluk yok. Bu yıl yabancı misafirlerimize yönelik toplam 70 kurs açıldı. Bu kapsamda 3 bin kişiye Türkçe eğitim verildi. Bu kurslarımıza katılanların büyük çoğunluğunu Rus ve Ukraynalı misafirlerimiz oluşturuyor” şeklinde konuştu. 

“Türkçe öğrenmek istiyorlar, severek buraya geliyorlar”

Rus ve Ukraynalılara Türkçe dersi veren Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ilgın Simge Atıcı ise yaptığı açıklamada, “Kurslarımıza çok büyük ilgi var. Sınıflardaki sayımız duruma göre değişiyor. A1, A2 ve B1 kurslarımız açıldı. Bu sınıfta şu an 28 kişi bulunuyor. Ancak özellikle Rus ve Ukraynalı misafirlerimizden çok büyük ilgi var. Türkçe öğrenmek istiyorlar, severek buraya geliyorlar. Burada aldıkları eğitim sayesinde günlük hayatlarını kolaylaştırıyorlar. Dizileri takip edebiliyorlar, haberleri izleyebiliyorlar. Ufak ufak kitap okumaya başlayanlar dahi var” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)