ALES yarın 88 sınav merkezinde yapılacak

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından düzenlenecek 2019-ALES/3, pazar günü 81 ilde 88 sınav merkezinde yapılacak.

EĞİTİM 16.11.2019, 09:40 16.11.2019, 09:55
ALES yarın 88 sınav merkezinde yapılacak

ALES nedir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca,

  •  yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamada,
  •  ülkemizde lisansüstü eğitime girişte
  •  yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde

ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.

Daha önceki yıllarda ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere senede 2 kere yapılan ama taleplerin yoğun olması nedeniyle Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) 2018'den itibaren senede 3 defa düzenlenmesi kararı alınan ALES, 17 Kasım Pazar günü düzenlenecek.

Saat 10.15'te başlayacak ALES'te sınava katılacaklara, ellişer sorudan oluşan sözel ve sayısal testler sorulacak ve 150 dakika süre verilecek.

Sınav soruları, bilgiyi ölçmeye ve belli yükseköğretim programlarında öğrenilen yeterlikleri değil, çeşitli alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının yanıtlayabilecekleri nitelikte olacak.

Adaylar, saat 10.00'dan sonra sınavların yapılacağı binalara alınmayacak.

Ayrıca, ALES/3'e katılacak adayların, kimliğini kaybetmeleri durumunda mağduriyet yaşanmaması için illerde nöbetçi nüfus müdürlükleri görev yapacak. Sınav günü açık olan nöbetçi nüfus müdürlüklerinin listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ALES/3 sınav sonuçları ise ÖSYM'nin takvimine göre 12 Aralık tarihinde açıklanacak.

Yorumlar (0)