ALES (Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Nedir?

EĞİTİM 09.08.2020, 22:11
ALES (Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Nedir?

Önceki yıllarda 1977 yılında yapılmaya başlanan ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) adıyla yapılan sınav 2007 yılının şubat ayında Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) olarak değiştirilmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere yükseköğretim kurumlarında okutman, araştırma görevlisi, uzman, eğitim öğretim planlamacısı, çevirici veya öğretim görevlisi benzeri kadrolar açıldığında bu kadrolara yapılacak atamalar için Türkiye’de ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır. Kısaca bazı kurum ve kuruluşlara yapılacak başvurularsa adayların yeterliliğini ölçmek ve belirlemek için ÖSYM tarafından yapılan bir sınav türüdür.

ALES Sınavı Ne Zaman?

ALES sınavı ülkemizin 81 ilinde bir yıl içerisinde sonbahar zamanında bir ve ilkbahar zamanında bir defa olmak üzere toplam 2 kez yapılmaktadır. Ayrıca 2018 yılında getirilen ve aynı yıl uygulanmaya başlayan sistem sayesinde online olarak yani elektronik ortamda düzenlenen E-ALES sınavına sonbaharda katılmak mümkün. E-ALES ile normal ALES sınavlarında soru tipleri veya sorulan sorular arasında bir fark yoktur. Aralarındaki tek fark birinde sorular fiziken önünüzde iken diğerinde elektronik ortamdadır.  

ALES veya E-ALES sınavlarına başvurabilmek için herhangi bir lisans programını bitirmiş veya mezun olmak üzere olanlar ve denkliğini almış olmak şartıyla yurtdışında lisans eğitimini tamamlamış olmak gerekmektedir.

Ülke sınırları içindeki yüksek lisans eğitimi başvurularında, mühendislik tamamlama programlarında, yurt dışı yüksek lisans eğitimi için gönderilecek adayların seçilmesinde, bazı kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda açılan kadroların başvurularında ve çeşitli özel ve kamu kurumları ve kuruluşları tarafından verilecek bursları alacak adayın seçilmesinde ALES sınavına girilmektedir.

ALES Sınav Süresi Ne Kadar?

Sınav için adaylara 150 dakika süre verilmektedir. Girilen sınavın sonuçları girildiği tarihten itibaren 5 yıl boyunca geçerliliğini korumaktadır.

ALES sınavından adayların, yüksek lisans programlara başvurabilmek için en az 55 puan alınması, lisans diplomasıyla sanatta ve doktora yeterlilik programına başvurabilmek için ise en az 80 puan alması gerekmektedir.

Sınav sorularının içeriği ise; 50 soruluk sayısal ve 50 soruluk sözel testten oluşmaktadır. Adayların mantıksal ve sayısal akıl yürütme becerilerini yani muhakeme yeteneğini ölçen test sayısal testtir. Başvurucuların sözel muhakeme yani akıl yürütme becerilerini ölçen test ise sözel testtir.

Yorumlar (0)