Açık Lise

öğrenciler için ikinci bir şans olan Açık Öğretim Lisesi yani daha kısa adıyla Açık Lise 1922 yılından beri öğrenci alımına devam etmektedir.

EĞİTİM 23.06.2020, 00:05
Açık Lise

Örgün öğretim sistemine her hangi bir şekilde devam edemeyen öğrenciler için ikinci bir şans olan Açık Öğretim Lisesi yani daha kısa adıyla Açık Lise 1922 yılından beri öğrenci alımına devam etmektedir. Lisenin eğitimleri 2008-2009 öğretim yılından itibaren çıkarılan yasa ile 4 yıllık eğitim vermeye başlamıştır. Ayrıca lisenin normal eğitime ek olarak getirilen 3. bir sınav ile yaklaşık 2.5 yılda bitirilmesi imkanı öğrencilere tanınmaktadır. İki farklı eğitim öğretim sistemi mevcuttur. Ders geçmeli yani sınıflı sistem ve belli bir kredi toplanmasının zorunlu olduğu kredili sistem vardır. Açık lise tamamen kredi odaklı bir sistem olması sebebiyle sınıf kavramı yoktur. Bu sebeple sınıf kavramı yerine dönem kavramı kullanılmaktadır.

Açık Öğretim Lisesinden Mezun Olmak

Toplam 8 ve üzerin dönemi geçmek toplam 192 veya daha üzeri krediyle bitirmek gerekmektedir. Ayrıca alan dersi gören öğrencilerin en az 80 krediyi alanlı derslerden yapması gerekmektedir. Yani alanlı eğitim görenler 112 krediyi ortak derslerden, 80 krediyi ise alan derslerinden toplaması gerekirken alansız eğitim gören öğrencilerin Açık Lise mezunu olabilmesi için 120 kredi ortak derslerden 72 kredi ise seçmeli derslerden alması gerekmektedir. Bu belirtilenler taban geçme kredi puanlarıdır bunların üstünde yapılacak kredilerde geçmenizi sağlayacaktır.

Açık Lise Hakkında Merak Edilenler

Açık liseye başvuracak öğrencilerin en çok merak ettiği konu örgün lisede aldıkları yarım eğitimin ne olacağı sorusudur. Bunun cevabı şu şekilde okuduğunuz okuldan tasdikname aldığınız döneme kadar geçtiğiniz dersler Açık lisede kredi olarak size yansıyacak ve o derslerden sorumluluğunuz alınmış olacaktır.

Yeni kayıt olan öğrenciler ve kayıt yenileyecek olanların her dönem başında ders seçmesi gerekmektedir. Bu esnada en çok dikkat etmeniz gereken konu zorunlu dersleri seçmeyi unutmamaktır. Eğer zorunlu ders kısmında almanız gereken dersler varsa, seçmeli dersler kısmından ders almamaya dikkat etmelisiniz.

Açık Lise öğrencileri kitaplarını semtlerinde bulunan yetkili merkezlerden tedarik edebilirler. Sistem ilk başta zor gelse de bir süre sonra alışılan bir sistemdir ayrıca sayısal dersleriniz için mümkünse ek araçlar veya internetten eğitimlere katılmanızı tavsiye ederim.

Yorumlar (0)