Çin’den ABD’nin “istihbarat balonu” iddialarına cevap

ABD Savunma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, ülke üzerinde uçuş sağlayan bir istihbarat balonunun tespit edildiği aktarıldı. Yetkililer söz konusu balonunun Çin’e ait olduğunu ve Amerikan kuvvetlerinin balonu izlediğini ifade etti. Bu açıklamanın sonrasında Asya ülkesinden beklenen yanıt geldi.

EĞİTİM 03.02.2023, 09:48 03.02.2023, 16:52
Çin’den ABD’nin “istihbarat balonu” iddialarına cevap

ABD Savunma Bakanlığı’ndan gökyüzünde bir istihbarat balonu görüldüğüne yönelik açıklama yapıldı. Basın mensuplarına bilgilendirme sağlayan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, “Balonu daha yakından takip ediyoruz” dedi.

“Askeri ve fiziksel risk teşkil etmiyor”

ABD anakıtası üstünde yüksek irtifada bir gözetleme balonu tespit edildiğini dile getiren Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, “Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı içerisinde olmak üzere ABD yönetimi balonu yakından takip ediyor. Balon mevcut durumda sivil hava trafiğinin fazlasıyla üzerinde bir yükseklikte. Yerdeki vatandaşlar adına herhangi bir askeri veya fiziksel risk teşkil etmiyor" şeklinde konuştu.

Bu çeşitte balon olaylarının geçmiş dönemlerde de yaşandığına değinen Ryder, belirlendikten hemen sonra balonun istihbarat almaması adına gereken önlemleri aldıklarını ifade etti.

“Çin’e ait olduğu konusunda eminiz”

Ryder’ın sonrasında basın mensuplarına açıklama bulunan ve ismini açıklamayan üst düzey bir Pentagon yetkilisi ise şu ifadelerde bulundu: "Söz konusu balonun Çin’e ait olduğu hususunda oldukça eminiz. Bundan birkaç sene öncesinde de bu çeşitte balonlar tespit edilmişti. Başkan Biden bu durum ile ilgili bilgilendirildi. Daha sonra askeri seçenek isteminde bulunuldu. Savuma Bakanı Austin, Filipin’e seyahat ettiği sırada üs düzey savunma idaresini bir araya getirdi. NORAD Komutanı Orgeneral Van Herk ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, parçalarının düşebileceği bölgede meydana gelebilecek risklerden ötürü balona saldırı yapılmaması tavsiyesinde bulundu."

“Sakin bir şekilde ele alınmalı”

Pekin’de gerçekleştirilen olağan basın toplantısında konu ile ilgili açıklamada bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, "Konuya yönelik bilgi toplamak için çalışıyoruz. Olayın ne olduğunu anlamadan spekülasyonlar oluşturmak problemleri çözmeyecektir. Çin, bu noktada uluslararası hukuka uygun bir biçimde hareket etmektedir. Herhangi bir ülkenin hava sahasını ve egemenliğini ihlal etme gibi bir düşüncemiz bulunmuyor. Bu noktada umuyorum ki ilgili taraflar, konuyu sakin bir biçimde ele alır" dedi.

Yorumlar (0)