2021-2022 öğretim yılına ilişkin tedbir toplantısı İstanbul’da yapıldı 

Vali Ali Yerlikaya’nın önderlik ettiği 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı’na ilişkin tedbir ve uygulamalar toplantısı İstanbul’da düzenlendi. Ülke genelindeki gençlerin aşı oranlarının bildirildiği toplantıda gençlerin yarısının en az bir doz aşı yaptırdığı aktarıldı. 

EĞİTİM 22.09.2021, 10:15
2021-2022 öğretim yılına ilişkin tedbir toplantısı İstanbul’da yapıldı 

İstanbul Valiliği, okulların açılmasıyla birlikte tedbirleri sıklaştırdı. Vali Ali Yerlikaya önderliğinde düzenlenen toplantıda “2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Salgınla Mücadelede Tedbir ve Uygulamalar” konuşuldu. Toplantıya Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürü Recep Ali Er, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sinan Aksu, İstanbul’daki 11 devlet ve 44 vakıf üniversitesi ile 3 meslek yüksekokulunun yöneticisi de katıldı. Açılış konuşmasını Vali Yerlikaya’nın yaptığı toplantıda aşılama oranları, geride kalan 2 haftalık okul dönemi gibi gündem da görüşüldü. 

“Yüz yüze eğitim, mekansal bir konu değil” 

Yerlikaya: “Eğitimde teknolojik olanaklar ve hibrit eğitim modellerinden sonuna kadar faydalanıyoruz. Ancak bilim insanlarımızın da üzerinde sıklıkla durduğu gibi yüz yüze eğitim yalnızca mekansal bir konu değil. Okullarımız, ortak çalışma kültürünün, spor ve sanat aktivitelerinin yapıldığı ve sosyalleşme ile iletişimin sağlandığı yerler. Ayrıca yüz yüze eğitim, öğrenci ve pedagojik gelişim açısından da oldukça önemli.” 



“Her iki gençten biri aşılı” 

Yerlikaya: “Geçen seneki Covid-19 mücadelesine göre bu sene elimizde önemli bir koz var; aşı. Bugün itibarıyla aşılama oranı yüzde 83,4. 15-18 yaş arasındaki her iki gencimizden biri en az bir doz aşı yaptırdı.” 

“Öğretim elemanlarının yarısı İstanbul’da” 

Özvar: “İstanbul, yükseköğretim kurumlarının yaklaşık yüzde 30’una ev sahipliği yapıyor. Buradaki üniversiteler lisans ve lisansüstünde olmak üzere ülkedeki toplam örgün yükseköğretim öğrencilerinin yüzde 23’ünü okutuyor. Ülke genelindeki toplam öğretim elemanının yarısı da İstanbul’da bulunuyor.” 



“Yüz yüze eğitimle birlikte çevrim içi eğitim de uygulanacak” 

Özvar: “Yüz yüze eğitim, yükseköğretim kurumlarının önceliği olacak. Öğrencilerimiz sınıf ve yerleşkelerinde eğitim görecekler. Öte yandan yüz yüze eğitimler birlikte salgının yerel ve bölgesel seyrine göre çevrim içi uygulamalardan da faydalanılabilecek. Öğrencilerimiz 3 yarı yılın sonunda yüz yüze eğitim usulünün yanında diğer öğretim yöntemlerinden de faydalanacaklar.” 

“Tüm imkanlar seferber edildi” 

Özvar: ”Yükseköğretim Kurulu ve üniversiteler olarak eğitimin kesintiye uğramadan sürdürülmesi için tüm imkanları seferber ettik. Kantinler, derslikler, kütüphaneler ve sosyal toplanma ortamlarını elden geçirdik ve eğitime hazır hale getirdik. Üniversite yönetimlerinin öğrenci sayısı ve altyapılarına göre risk değerlendirme çalışmaları ve bunlara uygun programlar düzenledik. “Üniversite Yerleşkelerinde Uygulanacak Önlemler” ile ilgili YÖK, iki ayrı rehber çalışması hazırladı. Rehberleri hazırlarken üniversite yönetimleri ile görüşüldü. YÖK’ün çerçeve kararlarını içeren bu rehberlerimiz, salgına yönelik uygulamalarda okul yönetimlerine yol gösterici nitelikte olacak. Üniversite yönetimlerimiz de salgın ile ilgili rehber çalışmalar hazırladı ve bunları paydaşlarıyla paylaştı. Üniversitelerimiz salgının dinamik bir süreç olduğunu göz önünde bulundurarak salgının yerel ve bölgesel seyrine göre esnek kararlar aldı.” 



“Yüz yüze eğitim başladı” 

Özvar: “Yükseköğretim sistemimiz içinde bulunan öğretim elemanlarımızın yüzde 88,56’sı bugün itibarıyla 2’nci doz aşılarını olmuş durumda. Şu anda bazı üniversitelerde yüz yüze eğitim başladı. 2021-2022 akademik yılı tüm okullarımızda başlamadan umuyoruz ki tüm öğretim elemanlarımız aşılarını olsunlar. Bu aşılama oranı, yüz yüze eğitim konusundaki kararlılığımızı da destekler niteliktedir. Öğrencilerimizin de öğretim elemanlarımızı örnek almalarını bekliyoruz.” 

“Derslerin büyük bir kısmı sınıfta, yüz yüze olacak” 

Özvar: “Üniversiteler, Covid-19 salgını öncesinde kullandıkları uzaktan eğitim yöntemini salgın sırasında tüm programları için kullanarak büyük tecrübeler kazandılar. Bu tecrübe ile yeni akademik yılda gerekli görülen derslerin belirli oranları uzaktan eğitim ile yapılabilecek. Öğretim elemanlarımız, derslerin büyük kısmını yüz yüze sınıflarda anlatacak. Öte yandan teorik derslerin bir kısmı da ‘senkron’ dediğimiz şekilde işlenecek. Yani bu dersler sınıfta yüz yüze anlatılırken aynı zamanda çevrim içi olarak öğrencilere sunulacak. Üniversitelerimiz ayrıca ‘asenkron’ dediğimiz, yani derslerin video kayıtlarının alınıp öğrenciler tarafından izlenmesinin önünü açan uygulamaları da kullanabilecekler.” 



“Dersler, uzaktan eğitim yöntemleri ile çeşitlendirilecek” 

Özvar: “Bu saydığımız yöntemler sayesinde yüz yüze eğitimin yanı sıra online, asenkron ve senkron gibi uzaktan eğitim modelleri ile dersler de çeşitlendirilmiş olacak. Uygulamalı öğretimler, iş yerlerinde eğitimler ve stajlar da tedbirlere uygun biçimde devam edecek. Öğrencilerimizin iş yeri mesleki eğitimleri ve stajları konusunda kamu ve özel sektörlerin gerekli anlayışları göstermelerini ve tedbirlere riayet ederek kapılarını öğrencilerimize açmalarını istiyoruz.” 

Açılış konuşmaları ve genel durum bilgilendirmelerinin ardından toplantı, basına kapalı şekilde devam etti. 

Yorumlar (0)