16 mesleğe daha belge zorunluluğu getirildi

Ayakkabı imalatçıları ile ahşap mobilya, baca yağlı kanal temizleme personeli, boyama operatörü, kuaför ve güzellik uzmanının aralarında yer aldığı 16 meslekte, Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmayanlar 12 ay sonra çalışamayacak.

EĞİTİM 31.12.2021, 18:07 02.01.2022, 09:07
16 mesleğe daha belge zorunluluğu getirildi

 Yeni eklenenlerle birlikte, "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta bulunan Mesleki Yeterlilik Belgesi sahip olması zorunlu olan meslek sayısı 204'e çıktı.

16 meslekte daha belgesi olmayanlar çalışamayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ayakkabı imalatçısı, ahşap mobilya imalatçısı, boyama operatörü, güzellik uzmanı, baca yağlı kanal temizleme personeli ve kuaförün de aralarında yer aldığı 16 mesleğe  Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, "Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ"de bazı meslekler için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda, iş kazaları bakımından "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfında bulunan ayakkabı ve ahşap mobilya imalatçıları, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, güzellik uzmanı, elektrik şebekesi test görevlisi, kesimci, mobilya döşemecisi, kuaför, raylı araçlar elektrik bakım ve onarımcısı, elektronik bakım ve onarımcısı,  sinyalizasyon bakım ve onarımcısı, mekanik bakım ve onarımcısı, saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü gibi meslekler için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu kararı alındı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesine bu mesleklerde sahip olmayanlar, 12 ay sonra çalıştırılamayacak.

Belge şartı aranmayacak durumlar

"Mesleki Eğitim Kanunu"na göre, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan mesleki ve teknik eğitim eğitim kurumları ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitimlerin bulunduğu okul ve bölümlerinden mezun olup ustalık belgeleri ya da diplomalarında söz konusu bölümlerde çalıştırılanlar ve ustalık belgesi bulunanlar belge şartı aranmayacak.

Bu çerçevedeki denetimler, iş müfettişleri tarafından yapılacak. Tebliğ hükümlerine aykırı bir şekilde faaliyet gösteren işveren ya da işveren vekilleri ile ilgili idari para cezası verilebilecek.

Yeni eklenen 16 meslekle beraber, "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta bulunan ve Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna sahip olan meslek sayısı 204'e çıktı.

Yorumlar (0)