Zirve sonrası ortak açıklama: "Ukrayna'ya barış gücü gönderilmeyecek ama ..."

Ukrayna-Rusya savaşı, Rusya’ya yaptırımlar ve caydırıcılık konularını görüşmek üzere toplanan NATO, görüşmelerine Brüksel’deki karargahta başladı. Toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü. Zirve boyunca ülke liderleriyle ikili görüşmelerin yapılacağı ve Erdoğan'ın programının oldukça yoğun olduğu açıklandı. Türkiye saati ile akşam üzeri tamamlanan zirvenin ardından NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, liderlerle birlikte oluşturdukları ortak bildiriyi yayınladı.

DÜNYA 24.03.2022, 17:34 24.03.2022, 17:56
Zirve sonrası ortak açıklama: "Ukrayna'ya barış gücü gönderilmeyecek ama ..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sabah eşi ve heyetiyle birlikte dün ulaştığı Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Zirvesi başladı. Görüşme öncesinde liderler, aile fotoğrafı çekimine katıldı. Ardından 30 müttefik ülkenin lideri, toplantı salonuna geçti. 

Erdoğan, Macron ile görüştü

Zirve görüşmelerinin öncesinde Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi. Brüksel’e dün akşam saatlerinde ulaşan liderler, vakit kaybetmeden ikili görüşmelere başlamışlardı. Bu sabah da devam eden görüşmelerin, toplantı sonrasında da sürdürülmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme trafiğinin ise oldukça yoğun olduğu biliniyor.



“Daha fazla karar alacağız”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dün bir açıklama yaparak şunları kaydetti: “Yarınki zirvede Rusya’ya karşı daha fazla karar alacağız. Caydırıcılığımızı yeniden güncelleyeceğiz. İttifakımızın doğu kanadındaki kara, deniz ve hava güçlerine ilaveler yapacağız.”

Zirve sonrasında ortak bildiri

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, olağanüstü zirve sonrasında ortak bir bildiri yayınladıklarını açıkladı. Bildiri, şu şekildeydi: "Çin de dahil olmak üzere tüm ülkeleri, Birleşmiş Milletler Şartıları'nda belirtildiği üzere ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliğine, ilkelerine, uluslararası düzeni korumaya, Rusya'nın yaptırımları delmesine yardımcı olacak eylemlerden kaçınmaya ve Rusya'nın savaş çabalarını desteklemekten uzak durmaya davet ediyoruz. Çin hükümeti yetkililerinin son dönemlerde gerçekleştirdiği açıklamalardan endişe duyuyoruz. Çin'i, Rusya'nın NATO ve savaş hakkındaki yanlış ve tutarsız söylemlerini büyütmeye son vermesi ve çatışmalar karşısında barışçıl çözümü desteklemesi konusunda davet ediyoruz."



"Rusya'ya destek olmayın"

Bildiriyi okumasının ardından açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Stoltenberg, şunları kaydetti: "Bugün, NATO bünyesindeki ülkelerin liderleriyle Çin'e çağrıda bulunduk ve Rusya'ya destek olmamaları konusunda kendilerini uyardık. Çin, Rusya'ya askeri veya ekonomik herhangi bir destekte bulunmamalıdır. Pekin hükümeti, barışçıl çözümün sağlanması için diplomatik nüfuzunu kullanmalıdır. Belarus ise 'suç ortağı' statüsüyle Rusya'ya ve Ukrayna'nın işgaline destek vermekten vazgeçmelidir. NATO liderleri, Rusya'ya karşı savunma yaptırımlarını artırmak konusunda bugünkü görüşmelerde ortak sonuca varmıştır. Kimyasal silahların hiçbir şekilde kullanılmaması konusunda tavrımız nettir. Çünkü bu silahların kullanımı, çatışmaların doğasını tamamen değiştirir. Kimyasal silah kullanımı sonuçların daha yıkıcı ve geniş çaplı olmasına sebep olur. Bunun gerçekleştirilmesi halinde bu savaştan yalnızca Ukrayna değil bölgedeki tüm NATO ülkeleri ve NATO dışı ülkeler de etkilenir. NATO ülkelerinin kimyasal silahla tehdit edilmesine karşıyız. Kimyasal kullanımının çevre ve doğaya vereceği tehlikelere karşıyız. Bu konuda özellikle tavrımız net çünkü Rusya'nın, Suriye'nin işgali sırasında kimyasal silah kullanılmasını desteklediğini biliyoruz."

Yorumlar (0)