Zelensky’den Rusya’ya 10 şart: Barışın formülünü verdi

G20 Liderler Zirvesinde açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, “Rusya bu ortaya çıkardığı sözde savaşı tamamen bitirmeyi planlıyorsa, bunu davranışlarıyla kanıtlasın” dedi.

DÜNYA 15.11.2022, 15:32
Zelensky’den Rusya’ya 10 şart: Barışın formülünü verdi

Endonezya’nın Bali Adası'nda gerçekleştirilen G20 Zirvesi'ne birçok lider katılım sağladı. Buraya canlı bir şekilde bağlanan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, açıklamalarının bir kısmını Telegram hesabı üzerinden paylaştı. Ukrayna lideri konuşmasında, “barış adına gerekli olan formülü” paylaştı.

Şartlarını sundu

Rusya ile barış anlaşması yapılmasına değinen Zelensky, Rus kuvvetlerinin yeniden bir araya gelmesine izin vermeyeceklerini ifade etti. Zelensky, “Rusya ile barış anlaşması imzalandıktan hemen sonra ihlal edeceği bir Minsk-3 bulunmayacak.” dedi. Açıklamasında barış için gerekli olan 10 şartı sunan Zelensky, şunları kaydetti:

“1- Nükleer güvenlik ve radyasyon.

2- Enerji güvenliği.

3- Gıda güvenliği.

4- Bütün mahkumların ve ülkeden sınır dışı edilen insanların serbest kalması.

5- Ukrayna’nın dünya düzeninin yeniden inşa edilmesi ve toprak bütünlüğünün sağlanması ile BM Antlaşması'nın uygulanması.

6- Rus güçlerinin geri çekilmesi ve ortaya serilen düşmanlıkların önüne geçilmesi.

7- Adaletin inşa edilmesi.

8- Çevre üstünde yıkıcı etkiye yönelik mücadele.

9- Gerginliğin önüne geçilmesi.

10- Savaşın tamamen bittiğine dair teyit.”

G20’de açıklamalar yaptı

Zelensky sunduğu on madde içerisinde “radyasyon ve nükleer güvenlik” kısmı ile ilgili “Zaporizhzhia Nükleer Santralimiz, Rusya tarafından her an patlamaya hazır bir radyoaktif bomba haline getirildi. Peki bu radyasyon hangi ülkelere gidecek? Belki de Orta Doğu’ya, belki Türkiye’ye belki de AB topraklarına doğru.” ifadelerini kullandı.

Tahıl Koridoru için yeni teklif

Gıda güvenliği maddesine değinen Zelensky, “Türkiye, BM ve diğer ortakların büyük destekleri ile beraber, birkaç tarafın iş birliğinin bazı ülkeler adına gıda güvenliğini ne şekilde geriye atabileceğini gösterdi. İhracatı oranını aylık olarak yükseltebiliriz. Bunun adına tahıl ihracatı çalışmasını farklı limanlara, özellikle de Mıkolayiv’de bulunan Olvia ve Mıkolayiv limanlarına kadar götürülmesini öneriyorum” şeklinde konuştu.

“Fiyat kısıtlaması getirilmeli”

Ukrayna’nın altyapısının İran’ın dronlarıyla ve Rusya’nın füze saldırılarıyla büyük bir miktarının yok edildiğini ifade eden Zelensky, “Enerji güvenliği noktasında ise Rus enerji alanlarına fiyat kısıtlamaları sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Rusya tarafından ailelerinden zorla kopartılarak “sınır dışı” edilen 11 bin çocuğun olduğunu ve bunları isim isim bildiklerini dile getiren Ukrayna Devlet Başkanı, “Savaş esirleri bulunuyor. Bunlar serbest bırakılmalı. Bu konuda Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden yardım sağlanmadığını ifade etmek isterim. Siyasi mahkumların ve Ukraynalı savaş esirlerinin bulunduğu kamplara ulaşmak adına tam manasıyla mücadele verildiğini hiçbir şekilde görmüyoruz. Bu denli kendini geriye çekme durumu, bir dönemlerde saygı gösterilen bir örgüt olan Kızıl Haç'ın gözden düşerek yok edilmesi demektir.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)