Zelenskiy suikasttan kurtuluşunu anlattı: Paraşütle geldiler

Rusya’nın Ukrayna işgaline başladığı ilk sıralarda öncelikli olarak hedefe Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'i konuldu. Gerçekleşen işgalin henüz ilk günlerindeyken Zelenskiy'ye karşı bir suikast teşebbüsünde bulunuldu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy tarafından Time Dergisine başına gelen suikast olayından nasıl kurtulduğu açıkladı.

DÜNYA 29.04.2022, 17:03 29.04.2022, 17:06
Zelenskiy suikasttan kurtuluşunu anlattı: Paraşütle geldiler

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zeleneskiy’nin İngiliz The Times dergisine verdiği röportaj sonrasında gazetenin yayımladığı haberde, Suikast birimleri tarafından Zelenskiy öldürülmeye çalışıldı.

İki defa olmak üzere gerçekleşen suikast teşebbüsünün Rus yönetimine yakın görüldüğü belirtilen, paralı askerlerden meydana gelen Wagner Topluluğu tarafından gerçekleştirildiği açıklandı. O zamanlarda Ruslar tarafından Kiev’e sokulan 400 kişilik bir grup olduğunu ve bu topluluğun Cumhurbaşkanı Zelenskiy’yi ve tüm çevresini öldürmek adına gönderildiği iddiaları tüm dünyada şok etkisi yaratmıştı.

Yeri bilinmeyen sığınakta kalıyordu

Gerçekleşen işgalin henüz ilk haftalarında Zelenskiy, kendisi tarafından çekilen videolarla direnim sağlayan vatandaşların arasına girerek yeri belli olmayan bir sığınakta hayatına devam ediyordu.

İngiliz Time dergisine yaptığı röportajda Rus güçlerinin kendisi ve yakınları içeride bulunuyorken cumhurbaşkanlığının bulunduğu alana saldırma amaçlı iki defa girişim gerçekleştirdiğini açıklayan Ukrayna lideri Zelenskiy, işgalin il saatlerinde Rus birlikleri tarafından kendisinin ve ailesinin yakalanıp, öldürülmeye çalışıldığını söyledi.

Cesareti tebrik aldı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Rus güçlerini Ukrayna'ya ilk girişinden bu zamana kadar yaşanan 65 günlük süreç içerisinde işgale karşı verdiği cevaptan, gösterdiği cesurluktan ve vatandaşlarının moral ve motivesini sağlamaya yönelik konuşmalarından ötürü büyük sürekli tebrikler aldı.

Grammy Ödülleri, Dünya Bankası ve ABD Kongresi sesleniş yapan Zelenskiy, Avrupa ülkelerinin meclis toplanışlarında söz isteyerek ülkesi adına yardım istemek için çaba harcadı.

Fakat Time dergisine verdiği röportajda, Ukrayna’dan çok çok fazla güç sahibi olan ülke Rusya’nın işgalini yaşadığı zamanda, tarafına yapılacak suikastın gerçekleşmesi durumunda gerçekleşen savaşın başlaması ve bitmesinin çok kısa bir sürede gerçekleşeceğine vurgu yaptı.

Kiev'de yer alan cumhurbaşkanlığının bulunduğu alanda iki hafta gibi bir süre geçiren İngiliz gazeteci Simon Shuster'a yaşananları anlatan Zelenskiy, Rus güçlerinin yaşanan çatışmanın henüz ilk zamanlarında başkentteki iktidar bölgesini ele geçirmeye çalışırken kendisini ve yakınlarını aramaya çalıştıkları ve buna epey yaklaştıklarını belirtti.

İşgalin ilk günü paraşütle suikast ekibi indi

Cumhurbaşkanı Zelenskiy, yaşanan olaylarla ilgili olarak anılarının bir kısmının dağınık şekilde olduğunu söylerken, 24 Şubat tarihinin sabah vakitlerine vurgu yaptı. Ukrayna’ya gerçekleşen bombalamanın sonrasında, Zelenskiy ve karısı olan Olena Zelenska’yla beraber çocukları olan dokuz yaşındaki oğluna, 17 yaşındaki kızına bulundukları evlerinden gitmek adına toparlanmalarını söylemeye gittiklerini belirterek, "Gittik ve onları uyandırdık. Çok fazla gürültü vardı. Sürekli olarak patlamalar yaşanıyordu." dedi.

Ukrayna ordusu tarafından Zelenskiy'ye gelen ihbar üzerine Rus saldırı birimlerinin kendisini ve yakınlarını yakalamak ve öldürmek adına Kiev'e paraşütle iniş yaparak geldikleri belirtildi. Zelenskiy’nin özel kalem müdürlüğünü yapan Andriy Yermak, "O günden öncesinde, bir tek film sahnelerinde bu tarz şeylere şahit olmuştuk" dedi.

"Delilik anı yaşanıyordu"

İngiliz gazeteci Shuster, patlak veren savaşın ilk zamanında gece olduğunda yönetim bölgesinde yaşanan bir silahlı çatışmanın meydana geldiğini haberinde yazdı. Haberinde Shuster, "Bulunduğumuz alanın içerisinde olan nöbetçiler ışıkları söndürerek, Zelenskiy ve takribi bir düzine bulunan yardımcısı saldırı tüfekleri ve kurşun geçirmeyen yelekler getirdi." şeklinde ifade etti.

Silah kullanımının nasıl olacağını bilen yöneticilerden birisi olan Oleksiy Arestovych, Ukrayna askeri haber alma servisinin eski üyelerindendi. Yaptığı açıklamada Arestovych, "O an bir delilik durumu mevcuttu. Orada bulunan herkes adına otomatik silahlar bulup dağıttık" şeklinde ifade etti. Shuster'a yaptığı haberine göre, Rus güçlerinin Zelenskiy ve ailesi içeride bulunurken bu alana iki defa olmak üzere saldırı için girişim gerçekleştirdi.

Zelenskiy ertesi akşam, sürgünde yaşayarak bir devlet kurabilmesi için imkân verecek olan İngiliz kuvvetleri ve ABD tarafından kurtulma teklifinin de olduğu tüm tehlikesiz bir alan önerisini kabul etmeyerek, telefonuna bir video kaydı yapmak için avluya geçti. Kaydettiği bu video mesaj işgalin ilerleyen safhalarında yediden yetmişe herkesin gözü önüne serildi ve dünya çapında en fazla izlenen videolarından birisi oldu.

"Sen artık bir sembol oluyorsun"

O anda, gerçekleşen işgalde ki amacını gerçekten anladığını belirten Zelenskiy, " İnsanların vatandaşların seni izlediklerini görüyorsun. Ve artık sen insanlar için bir sembol haline geliyorsun. Bu yüzden bir hükümet başkanının tavrına sahip olmalısın." dedi.

Paylaştığı o ünlü video mesajda Cumhurbaşkanı Zelenskiy, tahliyesini sağlamak isteyen ABD Başkanı Joe Biden’a verdiği cevapta, “Teşekkürlerimi sunuyorum sayın Başkan. Fakat kaçmaya ihtiyacım yok, daha çok ülkemi koruyabilmek adına cephaneye ve silaha ihtiyaç duyuyorum.” şeklinde ifade etmişti.

Yorumlar (0)