Zelenskiy, savaşın 3. ayını değerlendirdi: Rusya yalanlara sığınıyor

Zelenskiy Telegram hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajda, Ukrayna ve Rusya arasında 24 Şubat tarihinde başlayan savaşın 3. ayını yorumladı.

DÜNYA 25.05.2022, 10:30 25.05.2022, 13:26
Zelenskiy, savaşın 3. ayını değerlendirdi: Rusya yalanlara sığınıyor

3 aylık savaş sürecinin zorluklarla geçtiğini ve işgalin 90. gününde Ukrayna güçlerinin Rusya'ya karşı kendi ülkesini savunmayı sürdürdüğünü belirten Zelenskiy, "Yaşananların hepsi, bu 3 aylık süre Rus işgalcilerinin savaş suçudur. Ablukaların, yıkımların ve saldırıların üç ayıdır" dedi.

Ukrayna’da binlerce kişiye devlet kahramanı ödülü verildi

Savaşta suların bir türlü durulmağı 3 ayda toplamda 15 bin 227 polis, Ukraynalı asker ve diğer personellerin devlet kahramanı ödülüne layık görüldüğüne vurgu yapan Zelenskiy, “İşgal altında olan topraklarımız için mücadelemizi asla bırakmayacağız. Şu an için Ukrayna’da 1016 yerleşim yeri işgal atından kurtuldu” ifadelerini kullandı.

Ukrayna halkının bu 3 aylık süreçte topraklarını kanlarının son damlasına kadar savunduklarını belirten Zelenskiy, "Gerçekleşen işgalde öldürülen Ukraynalı kadınlar ve erkekler on binleri oluşturuyor. Hepsi de bu mücadeleyi hayatları pahasına gönülden yaptı. Vatanımız için mücadele ederken ruhunu teslim eden herkes bizde sonsuz hatıralar bırakıyor” dedi.

“Rusya başarısızlığı tattı, yalanlara sığınıyor”

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından, “Ukrayna'da gerçekleştirilecek olan ’özel bir askeri operasyonu" isteyerek yavaşlatmaya uğraşıyoruz” açıklamasına ise Zelenskiy tepki verdi. Yapılan açıklamaya tepki gösteren Zelenskiy, “Rus tarafının bu 90 günde başarısızlığı tattı. Şimdi de farklı bahaneler uydurmaya uğraşıyorlar. Ortalama 30 bin Rus askeri etkisiz hale getirildi. Yüzlerce Rus zırhlı aracı, teçhizat, tank imha edildi. 200 tane uçak düşürüldü. Hatta ve hatta Rus füze cephaneliği tükenme noktasın geldi. Şimdi de bu durumu ‘tüm gücümüzle’ savaşmadık diyerek mi yalanlıyorlar? Şu anki durum üzücü gerçekten. Ancak zamanı gelince kendileri de doğruyu kabul edecek” şeklinde ifade etti.

Tüm güçler Donbas’ta birleşiyor

Rusya'nın, Donbas şehrine tüm güçlerini yığdığını söyleyen Zelenskiy,” Ruslar burada da başarılı olamayacak. Bunu çok iyi biliyorlar. Ancak tüm güçlerini oraya toplamak için harekete geçtiler. Şu anda Donbas’ta yaşanan durum ağır. Rusya tüm askeri gücü birleştirdi ve oraya aktardı” ifadesine yer verdi.

Zelenskiy dünyaya duyurdu,” Özgürlüğü korumanın bedeli olacaktır”

Ukrayna'nın bir mücadele örneği haline geldiğini belirten Zelenskiy,” Bu savaşta ağır silahlara ihtiyaç duyuyoruz. Bu durumla ilgili acil bir şekilde yardım bekliyoruz. Savaşın uzun sürmesi sadece Ukrayna için değil, tüm dünya için sorun teşkil edecektir. Özgürlüğü korumanın bedeli çok büyük olacaktır” dedi.

Vladimir Zelenskiy, bunların yanı sıra Ukrayna'ya gerekli olan maddi desteğin sağlanmasını ve Rusya'ya daha büyük kapsamlı yaptırımların gerçekleştirilmesi için dünya liderleriyle konuşmalara devam ettiğini vurguladı.

Rusya’nın ölümcül hatası

Rusya'nın işgaline öncelikle Kırım'la başladığına dikkat çeken Zelenskiy, "Rusya’nın işgal politikası ilk olarak Kırım'dan gerçekleşti. Bu aslında Rus devleti için ölümcül bir hataydı. Daha sonrasında ise bu olay devam etmeye başladı. Gün geçtikçe Rusya zayıf düşmeye başladı. Bazı hataların geri dönüşü olmuyor. Bu konu da aynı o şekilde oldu. Kim bilir günün birinde Rusya Kırım’ı da terk etmek zorunda kalacak” dedi.

Rus güçleri tarafında geçici olarak işgal edilen Herson, Mariupol ve diğer şehirlerin de bu ablukadan kurtulacaklarını belirten Zelenskiy, "Çekilmek zorunda kalacaklar. O bölgelerin asla sahibi olamayacaklar” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)