Zelenskiy: Rusya Donbas bölgesi için savaşı başlattı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın, Ukrayna’nın doğu bölgesinde uzun zamandır çalışmalarını yürüttüğü taarruza başladığına dair işaretlerin olduğu bilgisini paylaştı.

DÜNYA 19.04.2022, 09:36 19.04.2022, 10:25
Zelenskiy: Rusya Donbas bölgesi için savaşı başlattı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Rusya’nın, Ukrayna’nın doğu bölgesinde yer alan Donbas’ta taaruza başladığını açıkladı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan bir açıklamada da ülkenin doğu bölgesinde askeri bir operasyonun başladığına dair ibareler var bilgisi paylaşıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy açıklamasında, "Rus birliklerinin uzun süredir hazırlığını yaptığı Donbas bölgesi için savaş başladıklarını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Ukrayna’ya ait hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğiz

Zelesnkiy paylaştığı video yayında, Rus birliklerinin Donbas’ta taarruza başladıklarını ancak ne kadar asker getirirse getirsinler Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin devleti ve bölgeyi savunmak için mücadele edeceğini belirtti. Zelenskiy videoda şu sözlere yer verdi:

"Artık Rus ordusunun uzun süredir hazırlığını yaptığı Donbas bölgesi için taarruza geçtiğini söyleyebiliriz. Rus birliklerinin önemli bir bölümü taarruza odaklanmış bir vaziyette. Bölgeye ne kadar Rus askeri gelirse gelsin savaşmaya ve kendimizi savunmaya devam edeceğiz. Bunu her gün yapmaya devam ederek Ukrayna’ya ait hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğiz."

Füze saldırıları stratejik bir saçmalık

Rus birliklerinin Ukrayna’ya karşı yaptığı füze saldırılarını kesmediğini ve bu füze saldırılarının savaşın gidişatını değiştirmediğini belirten Zelenskiy, gerçekleştirilen füze saldırılarının stratejik saçmalık olduğunu ve bu füze saldırılarının Rusya’yı silahsızlanmaya iteceğini belirtti. Zelenskiy ayrıca, Rus birliklerinin sabah saatlerinde Dnipropetrovsk, Lviv ve diğer şehirlere gerçekleştirdiği füze saldırılarının Ukrayna’nın ve tüm dünyanın Rusya’dan Ukrayna’ya gerçekleştirdiği saldırılardan çok daha fazlasını alacağı anlamına geldiğini belirtti.

Doğu bölgesinde operasyonların başladığına dair işaretler var

Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Rus birliklerinin ülkenin doğusunda bir askeri operasyon başlatacağına dair işaretlerin olduğu bilgisini paylaştı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığınca savaşın gidişatına yönelik yapılan değerlendirmede, Rus gemilerinin Azak Denizi ve Karadeniz’de Ukrayna’yı izole etmek için faaliyetlerine devam ettikleri ve tarafların Mariupol kenti için savaşmaya devam ettiği bilgileri paylaşıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Rusya’nın bu aşamadaki amacı, doğu bölgelerinde yer alan Luhansk ve Donetsk kentlerindeki toprakları ele geçirmek ve daha önce elinde olan yerleri de güvence altına almak. Doğu Operasyonel Bölgesi'nde bir saldırı gerçekleşebileceğine dair ibareler yer alıyor. Rus birlikleri Donetsk ve Slobojanskiy bölgelerindeki faaliyetlerini hızlandırdı."

Pentagon: Rusya tabur sayılarını 76’ya çıkardı

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı’nda çalışan üst düzey bir yetkili de Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda yer alan taktik tabur sayılarını 76’ya çıkardığı bilgisini paylaştı. Rusya’nın taktik taburları ortalama olarak 800 ila 1000 kişiden oluşuyor.

Yorumlar (0)