Zelenskiy konuştu, BM ayağa kalktı: Rusya'nın veto hakkı alınsın!

BM 77'nci Genel Kurulu'na hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "BM Şartı'nın 51. maddesini uyguluyoruz ve topraklarımızı savunuyoruz. Terörist devlet Rusya, savaşı devam ettirmeye niyetli. Rusya'nın BM'de veto hakkı olmamalı." dedi. Zelenskiy'nin konuşması, BM Genel Kurulu'nda ayakta alkışlandı.

DÜNYA 22.09.2022, 11:57 23.09.2022, 08:53 Hakan Öksüz
Zelenskiy konuştu, BM ayağa kalktı: Rusya'nın veto hakkı alınsın!

Birleşmiş Milletler (BM) 77'nci Genel Kurulu'na online bağlantı üzerinden hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'nin konuşması, uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdı. Rusya'nın savaş suçları işlediğine değinen Zelenskiy, "Adalet talep ediyoruz. Rusya'ya uygun bir ceza verilmeli. Rusya'nın BM'de veto hakkı olmamalı. Bu sadece bizim için değil, dünya barışı için alınması gereken adil bir ceza kararı olacaktır. Ukrayna halkının canına ve onuruna kastettiler. Bu savaş, dünya genelinde birçok alanda çalkantıya neden oldu." ifadelerini kullandı.

"BM Şartı'nın 51. maddesini uyguluyoruz"

Savaşın 7 aydır sürdüğünü ve Ukrayna'nın öncelikli hedefinin, topraklarını bir an önce kurtararak barışa yapmak olduğunu söyleyen Zelenskiy, "Dünyanın geri kalanı gibi biz de barış istiyoruz. Karşımızda ise savaş isteyen bir Rusya var. Savaştan memnun olan sadece Putin. BM Şartı'nın 51. maddesi gereğince topraklarımızı savunuyoruz. Bu bizim meşru hakkımız. Bu mücadele, bundan sonra Ukrayna'ya karşı saldırgan bir tavır benimsemenin sonuçlarını tüm dünyaya gösterecek." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'dan "terörist devlet" olarak bahsetti!

Rusya'nın eninde sonunda savaşı sona erdirme kararı alacağını kaydeden Zelenskiy, "Uluslararası hukuk üstün gelecek. Rusya'nın saldırısı ve işgali karşısında savunmaya geçmekten başka şansımız yoktu. Rusya, bir taraftan barışı isteyen tarafın kendisi olduğunu iddia ederken bir taraftan da askeri seferberlik çağrısı yapıyor. Öte yandan bizim topraklarımızda yasal olmayan şekilde sözde referandumlar yapmaya kalkıyorlar. Bütün bunlar, Rusya'nın savaş açlığını gözler önüne seriyor. İnanıyoruz ki uluslararası hukuk, terörist devlet Rusya'dan daha kuvvetlidir." dedi.

"Savaşı bitirmek için tam 88 görüşme yaptık"

Rusya'nın savaş suçlarının cezalandırılması için özel bir mahkemenin oluşturulması gerektiğini kaydeden Zelensky, "Savaşı bitirmek için müzakerelerde varımızı yoğumuzu ortaya koyduk. Onlar ise kışkırtmayı ve savaşı devam ettirmeyi seçti. Savaşı bitirmek için tam 88 kez Rus heyeti ile görüştük ancak sonuç çıkmadı." ifadelerini kullandı. Konuşmanın bitmesinin ardından ayağa kalkan Genel Kurul, Zelenskiy'i alkışladı.

Yorumlar (0)