Zelenskiy duyurdu: Kontrolü sağladık

Volodimir Zelenskiy, Ukrayna-Rusya Savaşı'nda Rus birlikleri tarafından ele geçirilen 1.800'ü aşkın yerleşim yerinde yeniden kontrolü sağladıklarını açıkladı.

DÜNYA 29.12.2022, 00:34
Zelenskiy duyurdu: Kontrolü sağladık

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, başkent Kiev'de Ukrayna Parlamentosuna hitaben gerçekleştirdiği konuşmasında, Ukrayna-Rusya Savaşı ile ilgili son gelişmeleri yorumladı.

Rusya Federasyonu'na karşı süren savaşta, Ukraynalıların dünyaya birlik olmayı gösterdiğine işaret eden Zelenskiy, "Bayrağımızın renkleri, bugün bütün dünyanın kabul ettiği bir cesaret sembolüdür." dedi.

Rus ordusunun saldırılarına karşı inançla mücadele etmeyi sürdürdüklerini ifade eden Zelenskiy, "Ukrayna muhakkak kazanacak." diye konuştu.

Rusya'nın, Ukrayna'da savaş başlatmakla yalnızca ülkesini değil, Batılı ülkeleri de tehdit ettiği değerlendirmesinde bulunan Zelenskiy, "Artık Batılı ülkelerden hiçbiri onlardan korkmuyor ve korkmayacak da." şeklinde konuştu.



"AB üyeliğini hak ettik"

AB (Avrupa Birliği) ülkelerinin Rusya'ya karşı 28 Aralık'ta Ukrayna'ya silah desteğinde bulunduğunu kaydeden Zelenskiy, "Ve tarihte ilk defa, AB bu tür büyük saldırılara karşı savunma yardımında bulunuyor." dedi.

Zelenskiy, Avrupa Birliği'nin ülkesine bu sene 'aday ülke' statüsü verdiğini anımsatarak, "Ukrayna bunu çoktan hak etti." diye konuştu.

Ülkesinin bir Avrupa Birliği mensubu olması gerektiğinin altını çizen Zelenskiy, "Ülkemizin AB üyeliği hususunda müzakerelere başlamanın vakti geldi." ifadelerini kullandı.



"Zafere doğru ilerlemeyi sürdürüyoruz"


Savaşın başladığı ilk zamanlarda Rus birliklerinin Kiev'e de girmeye çabaladıklarını fakat Ukrayna ordusu tarafından geri püskürtüldüklerini dile getiren Zelenskiy, "Askerlerimiz işgalcileri başkentten kovdu ve bu, savaştaki ilk dönüm noktasıydı." şeklinde konuştu.

Kendilerine destek olan ülkelere teşekkürlerini ileten Zelenskiy, tüm bu silahlar sayesinde ordunun başarılı karşı saldırılar yapabildiğini söyledi. Zelenskiy, "Ülkemizin 1.800'ü aşkın köy ve kentini işgalcilerden kurtarmayı başardık." dedi.

Kendilerinin de silah üretecek olanaklara sahip olduğunu, birtakım silahları ürettiğini, bazılarını ise yeni yeni üretmeye başladığını belirten Zelenskiy, "Silah markalarımızın da bütün dünyanın ilgisini çekeceği vaktin geleceğinden emin olun." ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Ukraynalıların uzun bir süredir düşlediği zafere doğru ilerlemeyi sürdüreceklerini kaydetti.



"Rus ordusu savaş suçu işliyor"

Rus birliklerinin ülkede savaş suçu işlediğini dile getiren Zelenskiy, suçluların yargılanması amacıyla uluslararası bir yargının oluşturulması gerektiğini söyleyerek, buna yönelik olarak gereken faaliyetlere başladıklarını bildirdi.

Savaşın başladığı 24 Şubat 2022'den bugüne değin Rusya ile yapılan esir takası neticesinde 1.456 askerin serbest kaldığını dile getiren Zelenskiy, "Toprak ve toplumsal bütünlüğümüzü tekrar sağlamalıyız." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)