Zelenskiy'den 'zirve' çıkışı: Dikkat çeken 'Türkiye' teklifi

Zelenskiy, "İlerleyen haftalarda, BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) mensuplarının yanı sıra Türkiye, Almanya ve Avrupa'nın katılımıyla bir zirve gerçekleştirilmesini tavsiye ediyorum." dedi.

DÜNYA 19.02.2022, 21:47
Zelenskiy'den 'zirve' çıkışı: Dikkat çeken 'Türkiye' teklifi

Ukrayna Devlet Başkanı, Münih Güvenlik Konferansı'nın 'Avrupa ve Ukrayna Güvenliği, Batı-Doğu İlişkileri ve Avrupa Güvenlik Mimarisi' adlı oturumunda konuşma yaptı.

Ülkelerini Moskova yönetimine karşı her daim savunacaklarının altını çizen Zelenskiy, "Askeri çatışmadansa diplomatik çözüm tercih ediyoruz." dedi.

Zelenskiy, Avrupa'daki güvenlik problemlerinin çözüme kavuşturulması, ülkelerinde daha etkin bir güvenlik garantisinin tesis edilmesi maksadıyla bir teklifi olduğunu belirterek, "İlerleyen haftalarda, BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) mensuplarının yanı sıra Türkiye, Almanya ve Avrupa'nın katılımıyla bir zirve gerçekleştirilmesini tavsiye ediyorum." sözlerini sarf etti.

Ukrayna'ya çok daha fazla uluslararası destekte bulunulması gerektiğini kaydeden Zelenskiy, "Partnerlerimizin desteği olsun veyahut olmasın ülkemizi sonuna kadar koruyacağız." dedi.

Zelenskiy, Avrupa ve Ukrayna'nın barışı özlediğinin altını çizerek, "Tüm dünya savaş istemediğini ifade ederken, Rusya da savaş istemediğini söylüyor. Burada yalan söyleyen biri var." yorumunda bulundu. 

"Yaptırımları açıklayın"

Ukrayna'nın NATO üyeliği hususuna da değinen Zelenskiy, NATO mensubu olmasının istenmemesi halinde kendilerine karşı dürüst olunmasını talep etti.

Ukrayna'yı 'Rusya'ya karşı Avrupa'ya kalkan' olarak tanımlayan Zelenskiy, "Biz, 8 sene boyunca dünyanın en önde gelen ordularından birini geride tutmayı başardık. Bu sebeple çok daha fazla uluslararası destek hak ettiğimiz bir gerçek." şeklinde konuştu.

Zelenskiy, Batı'ya, Moskova'ya yönelik olası yaptırımların caydırıcı nitelikte olması ve en azından muhtemel yaptırımları açıklaması çağrısını yaptı.

"Yaptırımlara gerek kalmaz..."

Ukrayna Devlet Başkanı, yaptırımlara ait listenin dünya kamuoyuna açıklanmasının 'kuvvetli bir adım' olacağını, bunun Rusya'nın, silahlı çatışmayı tercih ettiğinde karşılaşacağı neticeler hakkında bilgi edinmesini sağlayacağını dile getirdi.

Putin yönetiminin Ukrayna hududuna yığdığı askerlerini geri çekmesi koşuluyla yaptırımlara duyulan ihtiyacın ortadan kalkacağına işaret eden Zelenskiy, "Saldırılar gerçekleştikten sonra yaptırımlara gerek kalmaz." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)