Zelenskiy: Barış için 10 madde sunduk, Rusya 10 füzeyle yanıt verdi

Barışın tesis edilmesi için Rusya'ya 10 maddelik bir müzakere anlaşması sunduklarını kaydeden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Rusya buna 10 füze ile yanıt verdi. Biz barış istedikçe onlar saldırıyor." dedi.

DÜNYA 16.11.2022, 16:33 17.11.2022, 17:16 Hakan Öksüz
Zelenskiy: Barış için 10 madde sunduk, Rusya 10 füzeyle yanıt verdi

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarıyla 24 Şubat'ta patlak veren savaşta 9 ay geride kalmak üzere. Rusya'nın Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerini ilhak etmesiyle savaş farklı bir boyut kazandı. Karşı saldırıya geçerek Herson'u geri alan Ukrayna, direnişini sürdürüyor. Ukrayna, başta ABD olmak üzere Batılı devletlerden mali ve askeri yardımlar alıyor. Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ise küresel gıda arzı ve enerji güvenliğinde yaşanan krizi derinleştiriyor.

Rusya ile Ukrayna arasında müzakere olacak mı?

Kış ayları yaklaşırken Ukrayna ile Rusya'nın müzakere masasına oturup oturmayacağı merak ediliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den açıklama geldi. Rusya ile müzakere masasına oturma olasılığına ilişkin sosyal medyadan açıklama bulunan Zelenskiy, "Barış planımız var ancak Rusya bunu her seferinde baltalıyor." ifadelerini kullanarak Rusya Devlet Başkanı Putin'i suçladı.

"Ne zaman müzakereleri gündeme getirsek saldırıyorlar"

Rusya'nın son olarak dün Ukrayna'daki enerji tesislerine saldırı düzenlediğini aktaran Vladimir Zelenskiy, zarar gören bölgelerden fotoğraflar paylaştı. Barışı gündeme getirdiklerini ancak Rusya'nın her zaman füzelerle karşılık verdiğini kaydeden Ukrayna lideri, "Ne zaman müzakereleri gündeme getirsek Rusya saldırıyor. Rusya'nın yol açtığı küresel krizlerden bahsediyoruz, bu sefer de İran füzesiyle yanıt veriyorlar. Savaşın sona erdirilmesi için Rusya'ya 10 madde sunduk. Rusya ise buna yanıt olarak bize 10 füze fırlattı."  değerlendirmesinde bulundu.

Polonya'ya düşen füze için Rusya'yı suçlamıştı

Dün gece saatlerinde bir Polonya köyüne düşen füzelerle ilgili ilk açıklamasında Rusya'yı suçlayan Zelenskiy, "Rusya, ülkemizin çeşitli bölgelerine 90 füze fırlattı. Enerji tesislerimiz vuruldu, sivil altyapımızda hasar oluştu. Rusya'nın fırlattığı füzeler, son olarak da Polonya topraklarına düştü. Terör devleti Rusya'nın saldırılarının, Ukrayna ile sınırlı kalmayacağını aktarmıştık. Rusya ne kadar uzun süre cezasız kalırsa, yarattığı tehdit de o oranda büyüyecek. NATO ülkesi olan Polonya'ya saldırı yapıldı. Acilen harekete geçilmeli." ifadelerine yer vermişti.

Yorumlar (0)