Zelenskiy ateş püskürdü: Bu bir soykırımdır

Zelenskiy, Rus askerlerinin Kiev yakınlarındaki yerleşim bölgelerinde çok sayıda sivili işkence ederek katlettiğini ve bunun bir 'soykırım' olduğunu ifade etti.

DÜNYA 04.04.2022, 01:31
Zelenskiy ateş püskürdü: Bu bir soykırımdır

Ukrayna lideri Zelenskiy, ABD medyasına verdiği demeçte, Ukrayna-Rusya savaşına dair değerlendirmeler yaptı.

Rus ordusunun geri çekilmesinin taktiksel bir kuvvet kaydırma olduğunu dile getiren Zelenskiy, Rusya'nın bazı şehirleri almak için defalarca teşebbüste bulunduğunu, Rus askerlerinin Kiev yakınlarında işgal ettiği bazı yerleşim yerlerinde ise büyük yıkımlara sebep olduğunu kaydetti.

Çok fazla sayıda savaş filmi seyrettiği dile getiren Zelenskiy, "Fakat buna benzer bir şey olacağını düşünmemiştik. Bir ülkenin tümünü yıkma kararı manyakça." diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı, Rus askerlerinin Doğu Ukrayna'ya odaklanarak Donbas ve Kırım bölgelerine birbirine bağlamak amacıyla yığınak yaptığını ve söz konusu bölgelere Çeçenleri getirdiğini savundu. 

"Putin yargılanmalı"

Rus ordusunun çekilmesinin akabinde Kiev etrafındaki yerleşim yerlerinde ortaya çıkan sivil cesetleri ve yıkım ile ilgili görüntüleri yorumlayan Zelenskiy, Rusya lideri Putin ve bu ölümlerde ilişkisi olan bütün komutanların yargılanması gerektiğine işaret etti.

Zelenskiy, "Bu vahşeti yapanlar yargılanmalı. Bu görüntüleri seyretmek zorunda kaldığım için herkesten özür dilerim. İnsanların elleri bağlanmış, vücutları deşilmiş, işkenceye maruz kalmışlar ve katledilmişler. Öldürülen çocukların görüntüleri bir an olsun aklımdan çıkmıyor. Yalnızca öldürmek yeterli olmamış demek ki." değerlendirmesinde bulundu. 

"Bu bir soykırım"

Başkent Kiev yakınlarındaki yerleşim birimlerinde meydana gelenlerin 'soykırım' olup olmadığına dair bir soruya ise Zelenskiy, şu cevabı verdi:

"Tabii ki bir soykırım. Tüm halkın ve ulusun ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır. Ülkemizde yüzü aşkın millet var. Bu, bütün milletlerin yok edilmesi ile ilgili. Biz Ukraynalılar olarak Rusya'nın siyasetine boyun eğmeyeceğiz. İşte bu yüzden yok edilmek isteniyoruz. Bu durum 21. yüzyılda ve Avrupa'da yaşanıyor."

"Diyalogdan başka çare yok"

Muharebenin kesinlikle sona ermesi gerektiğine işaret eden Zelenskiy, çok sayıda insanın katledildiği durumda sulha razı olmadığını fakat başka bir yolun da olmadığını söyledi.

Zelenskiy, "Milyonlarca sivilin katledilmesini istemiyorsak, müzakereden başka bir seçenek yok." şeklinde konuştu. 

Başkent yakınlarındaki Buça kentini Ruslardan 1 Nisan tarihinde kurtaran Ukrayna, binaları yıkılmış, caddeleri cansız bedenlerle dolu bir kentle karşı karşıya kalmıştı.

Başsavcı İrina Venediktova, Rus askerlerinin ayrıldığı Kiev bölgesinde 410 sivilin cansız bedeninin bulunduğunu duyurmuştu.

Yorumlar (0)