Zelenski’den radyasyon uyarısı: Türkiye tehlike altında

Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, Rus güçlerinin Zaporija Nükleer Santrali yakınlarında saldırılar düzenlediğini belirterek, başta Türkiye ve Gürcistan olmak üzere tüm bölge ülkelerin radyasyon tehdidi altında olduğunu söyledi. 

DÜNYA 16.08.2022, 09:47
Zelenski’den radyasyon uyarısı: Türkiye tehlike altında

24 Şubat’ta başlayan Ukrayna savaşında çatışmalar bitmek bilmiyor. Ülkedeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Zaporija Nükleer Santrali hakkında dikkat çekici ifadeler kullandı. Rus ordusunun santral çevresinde sık sık saldırılar düzenlediğini ifade eden Zelenski, olası bir felakette Türkiye ve Gürcistan başta olmak üzere tüm bölge ülkelerin radyasyon felaketi ile yüzleşeceğini vurguladı. 

“Rusya, fiili santral depolarında teçhizat ve mühimmatlarını saklıyor”

Rus güçlerinin santral çevresindeki kışkırtıcıları eylemlerine bir an önce son vermesi gerektiğini belirten Zelenski, “Rus ordusu, santrali koruduklarını iddia ederek çevredeki tüm köyleri ve kasabaları bomba yağmuruna tutuyor. Rusya, fiili santral depolarında teçhizat ve mühimmatlarını saklıyor. Bölgede yaşananlar, Rusya’nın AB ülkeleri ve diğer 15 ülkenin güvenlik taleplerini reddettiğini tüm dünyaya gösteriyor” şeklinde konuştu. 

Zelenski’den Türkiye vurgusu

Bölgedeki patlamalar sebebiyle santralde oluşabilecek gaz kaçağının büyük bir felakete dönüşebileceğinin altını çizen Zelenski, “Bu işgal devleti, tüm dünya toplumlarının taleplerini ve beklentilerini umursamıyorsa, ortada ciddi bir durum var demektir. Bu konuda acilen harekete geçilmesi gerekiyor. Santralde oluşabilecek olumsuz bir durum, başta Türkiye ve Gürcistan olmak üzere tüm bölge ülkelerini radyasyon tehdidi ile baş başa bırakır. Bundan Avrupa ülkeleri de etkilenir. Rüzgâr nereye sürüklerse, radyasyon da oraya gider. Eğer şimdi sessiz kalırsanız, Rusya’nın ileride açacağı bir felaket sizi de vurabilir. Bu da tüm dünyanın kaybettiği bir durum olur” ifadelerini kullandı. 

“Rus nükleer kuruluşlarına daha sert yaptırımlar uygulanmalı”

Açıklamalarının son bölümünde Birleşmiş Milletler, Uluslararası Atom Enerji Kurumu ve 7 büyük ülkenin Rusya’ya çağrı yaptığını hatırlatan Zelenski, “Tüm bu kuruluşlar ve devletlerin çağrılarına rağmen Rusya, bildiğini okumaya devam ediyor. Tüm dünya, Rus Atom Enerjisi Kurumu Rosatam’a ve bu işgal devletinin bütün nükleer kuruluşlarına karşı daha sert yaptırımları hayata geçirmeli. Rus askerleri, santral çevresinden bir an evvel çekilmeli. Santralin güvenliğini sağlamak ve dünyayı büyük bir tehditten kurtarmak zorundayız. Böyle bir felaketin telafisi çok zor olur” dedi. 

Yorumlar (0)