Zelenski’den gaz tepkisi: Rusya bunu kasıtlı yapıyor

Rus enerji devi Gazprom, Kuzey Akım gaz boru hattında devam eden bakımlar sebebiyle Avrupa’ya nakledilen gaz akışının 33 milyon metreküpe düşürüleceğini duyurdu. Gazprom’un bu kararına tepki gösteren Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, “Rusya, Avrupa’yı zora sokmak için bunu kasıtlı yapıyor” dedi. 

DÜNYA 26.07.2022, 09:32 26.07.2022, 14:49
Zelenski’den gaz tepkisi: Rusya bunu kasıtlı yapıyor

Avrupa ve Rusya arasındaki gaz krizi her geçen gün daha da büyümeye devam ediyor. Ruble ile ödemeyi reddetmeleri sebebiyle bugüne kadar birçok ülkeye vanayı kapatan Rusya, yeni bir karara daha imza attı. Rusya’nın devlete bağlı enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım gaz boru hattında bir süredir devam eden bakım çalışmalarına bir türbinin daha ekleneceğini, bu sebeple Avrupa’ya gaz akışının 33 milyon metreküpe düşürüleceğini duyurdu.

Zelenski, Rusya’nın kararını sert sözlerle eleştirdi

Rusya’nın bu kararına tepki gösteren Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Moskova yönetiminin Avrupa’nın kışa hazırlık sürecini sekteye uğratmaya çalıştığını, bu sebeple çeşitli bahaneler ürettiğini savundu. Yaptığı açıklamada Rus hükümetini sert sözlerle eleştiren Zelenski, bunun Avrupa’ya karşı yürütülen geniş çaplı bir gaz savaşı olduğunun altını çizdi. 

“Avrupa devletlerine karşı yürütülen bir gaz savaşı”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Vladimir Zelenski, “Rusya, imzalanan sözleşmede taahhüt ettiği gazı Avrupa’ya tedarik etmeyecek. Çünkü Rusya, Avrupa devletlerinin kışa hazırlık süreçlerini engellemek ve bunu mümkün olduğunca güçleştirmek istiyor. Rusya, Avrupa’ya zora sokmak için bunu kasıtlı yapıyor. Bu, açık bir şekilde Moskova yönetiminin Avrupa devletlerine karşı yürüttüğü geniş çaplı bir gaz savaşıdır. Bu durum, tüm dünya tarafından böyle değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu. 

“Rus yönetimi, insanların yoklukla mücadele etmesini önemsemez”

Rusya’nın Avrupa halklarını ciddiye almadığını ve önemsemediğini dile getiren Zelenski, “Bu insanların kış aylarında nasıl bir hayat yaşayacağı, ne gibi sorunlarla karşılaşacağı onların umurlarında değil. Rus yönetimi, insanların açlıkla, yoklukla, sefaletle mücadele etmesini önemsemez. Aslında bunlar da terörün birer farklı çeşitleridir” ifadelerini kullandı. 

Gaz akışı yarı yarıya düşecek

Bir süredir Kuzey Akım gaz boru hattındaki bakımlar sebebiyle Avrupa’ya gaz akışını oldukça kısan Rusya, kısa süre önce yaptığı açıklamada bakımların tamamlandığını duyurarak yeniden Avrupa’ya 67 milyon metreküp gaz tedarik etmeye başlamıştı. Rusya’nın bir kez daha bakım ve onarım gerekçesiyle gaz akışını kısacak olması, Avrupa devletlerini sıkıntıya soktu. Konuyla ilgili bir mesaj yayımlayan Gazprom, bir süre gaz akışının yarı yarıya düşürüleceğini açıkladı.

Yorumlar (0)