Zelenski ve Biden arasında söz düellosu: Birbirlerini suçladılar

Rus işgali öncesi Ukrayna makamlarına gerekli istihbarat uyarılarının yapıldığını ancak Zelenski’nin bunun dikkate almadığını dile getiren ABD Başkanı Joe Biden’a, Zelenski’den yanıt geldi. 

DÜNYA 15.06.2022, 10:57 15.06.2022, 17:24
Zelenski ve Biden arasında söz düellosu: Birbirlerini suçladılar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna savaşı aylardır devam ediyor. Ülkenin doğusunda yoğunlaşan çatışmalarda bugüne kadar binlerce sivil ve asker hayatını kaybetti. Savaşın 4’üncü ayı sonra ererken, ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna lideri Vladimir Zelenski arasında dikkat çekici bir söz düellosu yaşandı. 

“Zelenski bu iddiaları ciddiye almak istemedi”

Geçtiğimiz günlerde bir bağış organizasyonunda konuşma yapan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğini uzun süredir tahmin ettiklerini ve bu konuda Ukrayna’ya gerekli bilgilerin de sunulduğunu belirterek, “Belki bu konu hakkında çoğu kişi abarttığımızı düşünüyor ancak bunlar gerçek. Elimizde birçok veri ve belge bulunuyordu. Hepsini Ukrayna makamlarına ilettik ve uyarılarımızı yaptık. Ancak ne yazık ki Zelenski bunları ciddiye almak istemedi” ifadelerini kullandı.

Zelenski, Biden’a yanıt verdi 

Almanya’da bir televizyon kanalına röportaj veren Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Biden’ın bu açıklamalarına yanıt verdi. Biden’a seslenen Zelenski, “Eğer böyle bir iddia ortaya atılıyorsa, bizim de bir şeyler sormamız gerekiyor. Bu soruyu hem ABD Başkanı Biden’a hem de diğer Avrupalı ülkelerin liderlerine yöneltiyoruz. Siz, Ukrayna Devlet Başkanı’nı daha dikkatli şekilde dinlediniz mi? Beni dinleselerdi, daha adil bir durum olurdu. Keşke Ukrayna’nın hangi tehditle karşı karşıya olduğunu görebilselerdi” şeklinde konuştu. 

“Bizim tüm girişimlerimiz dün olduğu gibi bugün de apaçık ortadadır”

Savaş öncesi gerekli yaptırımların hayata geçirilmediğini belirten Zelenski, “Bu konuda birçok kez Batı devletlerine çağrıda bulunduk. Rusya’nın Karadeniz’de gücünü artırmak istediğini, egemenlik alanını genişletmek istediğini her fırsatta dile getirdik. Kendimizi koruyabilmek için hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğumuzu defalarca kez söyledim. Bizim bu girişimlerimiz, dün olduğu gibi bugün de apaçık ortadır” dedi. 

“Keşke işgal başlamadan önce beni daha dikkatli bir şekilde dinleselerdi”

Ukrayna’nın birçok talebinin ve beklentisinin karşılanmadığını belirten Vladimir Zelenski, “Keşke işgal başlamadan önce beni daha dikkatli bir şekilde dinleselerdi. O zaman bu kanlı girişimi durdurmak için bir şansımız olurdu. Madem böyle bir işgalin olacağını biliyordunuz, hava sahasını neden kapatmadınız? Madem böyle bir işgalin olacağını biliyordunuz, neden bizi önceden silahlandırmadınız? Neden Putin’i durdurmak için yaptırımları bu kadar geciktirdiniz? Bu soruları da sormak bizim hakkımız. Biz uzun süredir bu savaşa zaten kendimizi hazırlamıştık. Savaşın başında oldukça yalnız kaldık, hiçbir yerden destek görmedik. Ancak şimdi destekler gelmeye başladı. Bu sebeple herkese teşekkür ediyorum. Ukrayna hiçbir zaman kendisine yapılan iyiliği unutmayacaktır” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)