Zelenski: İzyum şehrinde toplu mezar bulduk

Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, kısa süre önce Rus güçlerinden geri alınan İzyum şehrinde toplu mezar bulunduğunu açıkladı. Zelenski, “Yaşanan bu trajediyi uluslararası mahkemeye taşıyacağız” dedi. 

DÜNYA 16.09.2022, 09:23 16.09.2022, 09:25
Zelenski: İzyum şehrinde toplu mezar bulduk

Son haftalarda Rus güçlerine karşı taarruza geçen Ukrayna ordusu, Harkov Bölgesi’nde yer alan İzyum şehrini geri almıştı. Dün kente giderek yetkililer ile bir araya gelen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ardından açıklamalarda bulunarak bölgedeki son duruma ilişkin yeni bilgiler paylaştı. İzyum’da toplu mezar bulduklarını duyuran Zelenski, “İzyum şehrinde toplu halde gömülmüş insan cesetleri tespit edildi. Şu an incelemeler devam ediyor. Kısa süre içerisinde konuyla ilgili çok daha net bilgilere sahip olacağız. Ayrıca yarın İzyum’a yerel ve uluslararası gazeteciler de gelecek. Rus işgalinin nelere yol açtığını tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Yaşanan bu trajediyi uluslararası mahkemeye taşıyacağız” şeklinde konuştu. 

“Rusya gittiği her yere ölüm saçıyor”

Daha önce Buça ve Mariupol’de de toplu mezar bulunduğunu hatırlatan Zelenski, “Buça ve Mariupol’ün ardından şimdi de İzyum’da benzer bir acı tablo ile karşı karşıyayız. Rusya gittiği her yere ölüm saçıyor. Bu yapılanların cezasını çekmeliler. Rusya, bu savaşın gerçek sorumlusudur ve bu şekilde bedel ödemek zorundadır. Bu konuda elimizden gelen tüm mücadeleyi göstereceğiz. Rus işgalciler tarafından topraklarımıza düzenlenen füze saldırıları devam ediyor. Terör devleti Rusya, şu ana kadar Ukrayna topraklarına 3 bin 800’den fazla farklı çeşitte füze fırlattı” ifadelerini kullandı. 

“Rus işgalcilere asla teslim olmayacağız ve boyun eğmeyeceğiz”

“Bu savaşta Rusya’ya hiçbir füze zaferi getirmeyecek” diyerek sözlerine devam eden Zelenski, “Rus işgalcilere asla teslim olmayacağız ve boyun eğmeyeceğiz. Topraklarımıza atılan her bir füze, Rusya’ya daha fazla ekonomik çöküntü ve ambargo getiriyor. Rusya, tarihi bir utanca doğru her geçen gün daha da yaklaşıyor. Bu toprakların Ukrayna topraklarıdır. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir. Rus askerlerine bir an önce evlerine dönmelerini ve bu zalimliğe ortak olmamalarını tavsiye ediyoruz” dedi. 

Zelenski’den Avrupa Birliği mesajı

Diplomatik görüşmelerine devam ettiğini belirten Zelenski, “Bildiğiniz gibi, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula van der Leyen, Kiev’i ziyaret etti. Ülkemizin AB’ye katılım başvurusu şu an onaylanmış durumda. Şartlar ne olursa olsun, Avrupa Birliği’ne katılım için talep edilen düzenlemelerin her birini hayata geçirmeye devam edeceğiz. Zaten önümüzdeki 2 ay içerisinde Avrupa Birliği Komisyonu tarafından bize iletilen 7 tavsiyeyi mutlaka uygulamamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)