Zelenski duyurdu… “Ruslar o bölgeden püskürtüldü”

Ukrayna’da çatışmalar tüm hızıyla devam ederken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus güçlerinin Harkiv bölgesinden geri püskürtüldüğünü açıkladı. 

DÜNYA 15.05.2022, 11:31
Zelenski duyurdu… “Ruslar o bölgeden püskürtüldü”

Aylardır devam eden Ukrayna-Rusya savaşında yeni bir sürece girildi. Haftalar boyunca devam eden Kiev kuşatmasını sonlandıran ve Donbas bölgesine yönelen Rus ordusu, pek çok kentte saldırılarına devam ediyor. Bölgede devam eden çatışmalarla ilgili Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’den önemli bir açıklama geldi. Harkiv bölgesinde Ukrayna ordusunun tarih yazdığını dile getiren Zelenski, “Ruslar, Harkiv’den geri püskürtüldü. Rus ordusunun hala Donbas’ta zafer hayali kurması tam anlamıyla çılgınlık” ifadelerini kullandı. 

“Ordumuz önemli bir başarıya daha imza atmış durumda”

Ukrayna Savunma Bakanı Valeriy Zalujni de Harkiv’deki son durum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Zalujni, “Rusları Harkiv’den geri püskürtmüş durumdayız. Ordumuz önemli bir başarıya daha imza atmış durumda. Tüm askerlerimizi ve ordu komutanlarımızı yürekten kutluyorum. Ukrayna için savaşmaya ve ülkemizi savunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

“Ukrayna askerleri Harkiv’de net bir zafer elde etmiş gibi görünüyor”

Dünyaca ünlü Amerikan düşünce kuruluşu Institute for the Study of War da Harkiv’de çatışmalar ile ilgili yeni bir makale yayımladı. Yapılan açıklamada, “Ukrayna askerleri Harkiv’de net bir zafer elde etmiş gibi görünüyor. Ukrayna ordusu, bir süredir Rus kuşatması altına alınmak istiyordu ancak bunu kırmayı başardılar. Kuşatma tehlikesinden kurtulan Ukraynalılar, Rus askerlerini kentin her bir çıkış noktasından kovmayı başardı” ifadelerine yer verildi. 

Ukrayna’nın yeni hedefi Rus yanlısı Vovchansk kasabası olabilir

Harkiv’de son durumu ele alan İngiliz basını ise yeni bir iddiada bulundu. Ruslara yakınlığı ile bilinen ve Donbas sınırları içerisinde Rus ordusuna önemli destek sağlayan Vovchansk kasabasının, Ukrayna ordusunun hedefinde olduğu belirtilen haberde, “Vovchansk kasabası aynı zamanda bölgenin önemli otoyol ve demiryolu ağlarını da içinde barındırıyor. Rus güçlerine destek veren kasaba, kısa süre içerisinde Ukrayna ordusunun yeni hedefi olabilir” denildi. 

Putin, Ukrayna’nın Donbas bölgesinde soykırım yaptığını iddia ediyor

Uzun zamandır Ukrayna ordusunun Donbas bölgesinde geniş çaplı bir soykırım yaptığını dile getiren Rus lider Vladimir Putin, bölgenin Ukrayna ile bağlantısının kesilmesine büyük önem veriyor. Bu kapsamda Donbas’taki saldırılarını yoğunlaştıran Rus güçleri, hemen hemen her gün farklı noktalarda Ukrayna ordusunu hedef alıyor. Savaşın ilk günlerinde Donbas bölgesinin büyük kesimini elinde tutan Ukrayna, Rus egemenliği altına giren topraklarını ise 2014’te kaybetmişti. 

Yorumlar (0)