Zelenski: Donbas’ta cehennemi yaşıyoruz

Yayımladığı video ile halka seslenen Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, Rus ordusunun Donbas’ta saldırılarını arttırdığını belirterek, “Donbas’ta cehennemi yaşıyoruz. Bunu abartmadan söylüyorum” dedi.

DÜNYA 20.05.2022, 11:54 20.05.2022, 17:17
Zelenski: Donbas’ta cehennemi yaşıyoruz

Ukrayna genelinde aylardır saldırılarına devam eden Rus ordusu, son dönemde Donbas bölgesine yoğunlaştı. Bölgede bulunan kentlerden peş peşe saldırı haberleri gelirken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’den bölgedeki son durumla alakalı önemli mesajlar geldi. 

“Çok zorlu ve sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz”

Donbas’ta zorlu bir süreçten geçtiklerini belirten Zelenski, “Ruslar bölgeyi tam anlamıyla cehennemi çevirmiş durumda. Donbas’ta cehennemi yaşıyoruz. Bunu abartmadan söylüyorum. Bölgede mücadele eden ordumuza yönelik baskı ve saldırılar artmış durumda. Çok zorlu ve sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Donbas bölgesi maalesef tam anlamıyla yok edilmiş durumda”

Rus saldırılarının Donbas’a yoğunlaştığını ancak ülkenin diğer bölgelerinde de patlama sesleri duyulduğunu belirten Zelenski, “Donbas’a saldırılar yoğunlaşmış gözüküyor ancak başta Odessa olmak üzere pek çok şehir merkezinden de sürekli saldırı haberleri alıyoruz. Donbas bölgesi maalesef tam anlamıyla yok edilmiş durumda” şeklinde konuştu. 

“Harkov’un yeniden kurtarılması adına çok büyük girişimlerde bulunuyoruz”

Ukrayna ordusunun Donbas’ta mücadelesine devam ettiğini belirten Zelenski, “Özellikle Harkov’un yeniden kurtarılması adına çok büyük girişimlerde bulunuyoruz. Ama Donbas’ta ordumuza yönelik baskı ve saldırılar artmış vaziyette. Askerlerimizin o bölgede çok zor şartlar altında mücadele verdiğini bilmenizi isterim. Severodonetsk bölgesi kısa süre önce Ruslar tarafından acımasız şekilde vuruldu. Bu saldırı sonucunda yalnızca 24 saat içinde 12 insanımızı kaybettik. Onlarca yaralı vatandaşımız ise hastanelerde yaşama tutunmaya çalışıyor” dedi. 

“Rusya, elinden ne kadar geliyorsa o kadar Ukraynalıyı öldürmek için çabalıyor”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik bu saldırılarının tarih önünde affedilmeyeceğini belirten Zelenski, “Rusya’nın bu saldırılarının askeri olarak hiçbir izahı yok. Bunların bir açıklaması olamaz. Ne yazık ki masum ve günahsız insanlarımızı kaybediyoruz. Rusya, elinden ne kadar geliyorsa o kadar Ukraynalıyı öldürmek için çabalıyor. Bu canice bir hedef. Ukrayna halkına yönelik bu tarz acımasız saldırılar, soykırımdan farksız bir hal almış durumda. Bu saldırılar sonunda işgalciler mutlaka mahkeme önünde hesap verecek ve suçlarının bedelini ödeyeceklerdir” ifadelerini kullandı. 

“Herkes cezasını çekecek”

Ukrayna’da yakalanan bir Rus askerinin savaş suçu işlediği iddiasıyla yargılandığını hatırlatan Zelenski, “Savaş suçu işleyen Rus askerlerinden yalnızca bir tanesi için dava süreci çoktan başladı. Bunların devamı mutlaka gelecektir. Bu dava, uluslararası mahkemede, kendisine yönelik hak ettiği cezanın açıklanması ve halkımızın içine umut tohumlarının ekilmesi ile sona erecektir. Buna inancım tam. Ukrayna halkına yönelik saldırı talimatı veren ve bu talimatı yerine getiren herkesi tek tek bulacağız ve mahkeme önüne çıkaracağız. Herkes cezasını çekecek” şeklinde konuştu. 

ABD’nin 40 milyar dolarlık yardım paketine özel teşekkür

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ukrayna’ya yönelik yardımları hakkında da bilgiler veren Ukrayna lideri Zelenski, “Bildiğiniz gibi ABD, ülkemiz için 40 milyar dolara kadar varan yeni bir destek paketini kabul etti. Bu bizim çok kritik ve önemli bir gelişme. ABD ve ABD halkına ülkemize göstermiş oldukları destek ve saygı için şükranlarımı sunuyorum. Bu paket senatodan geçerek resmiyet kazanmış vaziyettedir” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın aylık bütçe açığı 5 milyar dolar

Ukrayna’nın savaş sonrasındaki aylık bütçe açığının 5 milyar dolar seviyelerinde olduğunu belirten Zelenski, “Ukrayna’yı ayakta tutabilmek ve halkımıza hak ettiği özgürlüğü kazandırabilmek için ciddi maddi desteklere ihtiyaç duyuyoruz. Bu bizim için hayati önem taşıyor. Bize sağlanan bu maddi destekler, Ukrayna’ya verilmiş bir hediye değil. Biz aynı zamanda Avrupalı ülkelerin güvenliği için de savaşıyoruz. Bunu herkesin böyle yorumlaması gerekiyor. Ukrayna’da başlayan bu büyük direniş, Rusya’yı yeni savaş hayallerinden uzaklaştırıyor. Ukrayna’nın direnişinin başarıyla sonuçlanması için tüm ülkeler iş birliği içinde olmalı ve tek yumruk halinde mücadele etmeliyiz” dedi. 

Yorumlar (0)