Zelenski'den nükleer korkuyu artıran çağrı: Felaket çok yakın!

Ukrayna'da bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nde dün meydana gelen yangından sonra santralin çalışması bir süreliğine durdu. Ukrayna devlet lideri Zelenski, konuyla ilgili "Radyasyon felaketi yakındır" uyarısı yaptı ve bir kere daha dünya ülkelerine çağrıda bulundu.

DÜNYA 27.08.2022, 12:14
Zelenski'den nükleer korkuyu artıran çağrı: Felaket çok yakın!

Ukrayna’nın nükleer enerji şirketi olan Energo-atom’un, Zaporijya Nükleer Santrali'nde çıkan yangını duyurması üzerine bölge yeniden odak noktası oldu. Yapılan açıklamada, santralin elektrik şebekesi ile bağlantısının tarihte ilk kez kesildiği duyuruldu. Kesintiden bir müddet sonra Zaporijya'da işleyişin yeniden normale döndüğü açıklandı. Fakat bu haber endişelerin artmasına yeterince neden oldu.

Zelenski: "Felaket çok yakın"

Ukrayna devlet lideri Volodomir Zelenski, dünya ülkelerine bir kere daha çağrıda bulundu ve "Felaket çok yakın" diyerek uyardı.

Konuyla ilgili açıklma yapan Zelenski, "İşgalcileri Zaporijya Nükleer Santrali bölgesinden bir an evvel çekilmeye zorlayacak uluslararası bir baskıya ihtiyaç vardır. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu şu an her zamankinden çok daha hızlı şekilde hareket etmelidir. Çünkü Rus ordusunun nükleer santralde kalmaya devam ettiği her saniye küresel radyasyon felaketi riski taşıyor" dedi.

Rusya, çelişkili bir açıklama yaptı!

Rusya ise konuya ilişkin çelişkili açıklamalar yaptı. Bazı haber kaynakları; Ukrayna'ya Zaporijya Nükleer Santrali'nden normal bir şekilde elektrik sağlandığını ifade ederken, Tass Haber Ajansı ise yerel bir yetkiliyi kaynak gösterdiği haberde Ukrayna’yı suçladı.

Bahsi geçen habere göre, Ukrayna askeri güçlerinin nihai olan güç hattına zarar verdiği, bu sebeple de santralden elektrik tedarik edilmesinin artık imkansız olduğu ifade edildi.

AB: Durum aşırı endişe verici

Avrupa Birliği'nden de santraldeki son duruma dair açıklama geldi.

AB Dış İlişkiler ile Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada son durum için "Aşırı endişe verici bir olay" şeklinde konuştu. Borrell, Rusya devletinin, hasarlı olan elektrik hatlarını tamir ettirmesi ve santralin yeniden Ukrayna elektrik sistemine bağlanmasını gerektiğini ifade etti.

Ayrıca Borrell, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uzmanlarının da tesise gitmesi için izin verilmesi gerektiğini açıkladı.

Avrupa’da enerji krizi!

Avrupa’da ortaya çıkan bir başka endişe ise olası bir enerji krizine ilişkin.

Rus enerji şirketi Gazprom'un bakım nedeniyle 31 Ağustos'ta 3 günlüğüne Avrupa'ya gaz akışını keseceğinin açıklaması bu yöndeki diğer kaygıları da artırdı.

Rusya, gereksiz yere gaz mı yakıyor?

Öte yandan Rusya'nın St. Petersburg'un kuzey batısındaki Portovaya'da bulunan doğalgaz tesisinde günlük 10 milyon dolar değerinde gaz yaktığı iddiası ortaya atıldı.

İşleme tesislerinde teknik veya güvenlik nedenlerden dolayı gaz yakma yaygın. Fakat araştırmacılar, geçtiğimiz Haziran’dan bu yana kadar tesisten etrafa yayılan ısıda oldukça dikkat çekici bir artışın olduğunu kaydetti.

Bilim insanları uyardı!

Bu işlem akıllarda soru işaretlerine neden olurken, bilim insanları ise bu durumun buzulların erimesini daha da hızlandırabileceğini açıkladı.

Avrupa’nın en önemli nükleer santrali

Ukrayna'nın güneydoğusunda bulunan Zaporijya Nükleer Santrali, aynı zamanda Avrupa'nın da en büyük ve en önemli nükleer santrali konumunda yer alıyor.

6 adet nükleer reaktör bulunan ve 5 bin 700 megavatsaat elektrik tedarik etme kapasitesine sahip olan santral, Ukrayna'daki elektriğin toplam %20'sini sağlıyor.

Santralin çevresinde saldırılar devam ediyor

Santral, 4 Mart 2022 tarihinde düzenlenen saldırılar neticesinde Rusya tarafından ele geçirilmişti. Şu an halihazırda Rusyanın kontrolünde bulunan santralin etrafında topçu saldırıları yaşanmaya devam ediyor. Ukrayna ile Rusya hükümeti ise bu saldırılara ilişkin birbirini suçluyor.

Yorumlar (0)