Zelenski'den "Marshall Planı" vurgusu: İhtiyacımız olacak!

Rusya'nın saldırılarında yıkıma uğrayan bölgelerin yeniden inşa edilmesi gerektiğini kaydeden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Marshall Planı'na benzeyen bir destek paketine ihtiyacımız olacak." dedi.

DÜNYA 05.05.2022, 18:14 06.05.2022, 01:48 Hakan Öksüz
Zelenski'den "Marshall Planı" vurgusu: İhtiyacımız olacak!

Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna için Polonya'da düzenlenen bağış kampanyasına video konferans yoluyla katılan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dünyaya seslendi. Savaşın ardından Ukrayna'nın yeniden inşa edilmesi için uluslararası bir desteğe ihtiyaç duyacaklarını kaydeden Zelenski, "Marshall Planı'na benzeyen bir destek paketini almamız gerekecek." dedi.

"Paraya ihtiyaç duyacağız"

Savaşın ardından Ukrayna'da yıkılan bölgelerin yeniden yapılması için planlama yaptıklarını kaydeden Zelenski, "İddialı bir plan olduğunu söylemeliyim. Tabii bu hedefi hayata geçirebilmemiz için Marshall Planı tarzında bir yardıma da ihtiyaç duyacağız. Mesele sadece yıkılan binaları yapmak değil. Modern dünyadan geri kalmamak gerekiyor. Sosyal kalkınmanın önemi büyük. Bunun için paraya ihtiyaç duyacağız." ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın saldırganlığı, Avrupa'nın gücünü kıramaz"

Savaşın ardından Ukrayna kalkınmanın kalıcı olması için teknolojik altyapıya da ihtiyaç duyacaklarını kaydeden Zelenski, bunun Avrupa için de önemli olduğunu hatırlattı.

Avrupa'nın istikrarı için Ukrayna'nın güvende olması gerektiğini söyleyen Zelenski, "Rusya'nın saldırganlığı, Avrupa'nın özgür halklarının gücünü kıramaz. Bunu kanıtlamalıyız. Rus yönetimi, ne kadar uğraşırsa uğraşsın, yıktığı yerlerin yeniden yapıldığını görmeli." diye konuştu.

"Ukrayna ekonomisine sahip çıkılmalı"

Ukrayna'nın savaşın yaralarını nasıl ustalıkla sardığının tarihi bir örnek olarak görülmesini istediklerini kaydeden Zelenski, "Dünyanın diğer özgür ülkeleri, Ukrayna'nın savaşta çöken ekonomisini korumaya almalı ve desteklemeli. Böylesine bir proje, tarihi bir ortaklık örneğine dönüşebilir." dedi.

Zelenski'nin bahsettiği Marshall Planı, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ABD tarafından Avrupalı devletlere sağlanmıştı. Ülkelerin yeniden kalkınması adına verilen ödeneklerden Türkiye de faydalanmıştı.

Yorumlar (0)