Zelenski'den BM eleştirisi: Kapatalım gitsin!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına videolu bağlantıyla hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Bölgede, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana şahit olunmayan suçların işlendiğini görüyoruz. Eğer hukukun üstünlüğü savunulmuyorsa, BM'yi kapatalım gitsin." dedi.

DÜNYA 05.04.2022, 19:16 06.04.2022, 11:12 Hakan Öksüz
Zelenski'den BM eleştirisi: Kapatalım gitsin!

Rusya'nın 24 Şubat'ta savaş başlattığı Ukrayna, güçlü bir direniş sergiliyor. Son olarak Buça bölgesini Rus ordusundan kurtaran Ukrayna, sivil katliamla karşılaşmaıştı. Bölgede yüzlerce sivilin öldürüldüğü, bazılarının toplu mezarlara atıldığı kaydedilmişti. 

Son açıklamasında savaşın en şiddetli bölgesi olan Mariupol'deki yaralıların sevk edilmesi üzerine konuşan Zelenski, "Türkiye yardım edecek. Berdyansk üzerinden, yaralı ve ölüleri çıkaracağız. Putin'den haber bekliyoruz." demişti.

"Tonlarca fotoğraf ve uydu görüntüsü var" 

BM Güvenlik Konseyi’nin bugün düzenlenen oturumuna videolu bağlantıyla katılan Zelenski, önemli açıklamalarda bulundu. Rusya'nın Buça'da işlediği katliamların gün yüzüne çıktığını belirten Zelenski, "Her şeyin bir kurgudan ibaret olduğunu iddia edecekler. İnkâr ediyorlar ancak 2022 yılındayız. Elimizde ciddi kanıtlar mevcut. Tonlarca fotoğraf ve uydu görüntüsü var." ifadelerini kullandı.

"BM Güvenlik Konseyi ne yapıyor?"

"Bölgede işlenen suçların 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana eşi benzeri görülmedi." diyen Zelenski, "Bunların cezasız kalmaması gerekiyor. Uluslararası hukuku ayaklar altına alıyorlar. Her şeyleriyle bizi bitirmek istiyorlar. Görevi, 'dünya barışını tesis etmek' olan BM Güvenlik Konseyi'nin ne yaptığını merak ediyorum.  Rusya'nın BM'deki veto yetkisi, elinden alınmalı. Dünya'daki her ülke, eşit şekilde temsil edilmeli. Uluslararası hukukun üstünlüğü nerede? Eğer böyle bir şey yoksa BM'yi kapatalım gitsin." şeklinde konuştu.

Ukrayna lideri, Rusya ordusunun, egemen bir ülkenin topraklarına tecavüz etmek ve savaş suçları nedeniyle cezalandırılması gerektiğini kaydetti. 

Yorumlar (0)