Zehriyle bir insanı öldürebiliyor! 200'ü tek kovanda bulundu!

Amerika Birleşik Devletleri'nde 200 kraliçe arı ve 200'ün üstünde katil arının olduğu bir kovan keşfedildi. Kraliçe arılar inanılmaz güçlü zehir etkisiyle bir kere sokmasıyla bir insanın yaşamını kaybetmesine sebep olabiliyor.

DÜNYA 14.11.2020, 16:28 16.11.2020, 16:24
Zehriyle bir insanı öldürebiliyor! 200'ü tek kovanda bulundu!

Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk defa katil eşek arısı yuvası keşfedildi. Keşif bir katil eşek arısı yuvasının içinde ne olduğunun da görülmesine olanak verdi. Yuvanın içine incelemelerde bulunan araştırma ekibi, yaklaşık olarak 200 kraliçenin ve çeşitli gelişim süreçlerinde 500'ün altında eşek arısı olduğu sonucuna vardılar. Bu kraliçelerin her biri potansiyel olarak yeni yuvalar oluşturabiliyor. Bundan dolayı oldukça tehlikeliler.

Bilimsel ismiyle Vespa Mandarinia ismiyle de bilinen katil eşek arısı, istilacı bir zararlı ve sadece ABD'de görülmüyor. Bununla birlikte bu sene, Washington'da saldırgan türlere ilişkin bir çok ihbar kaydedildi. Katil eşek arılarının bal arısı ve diğer yerli arı popülasyonlarını yok edebilmesine ilişkin de ihtimal bulunuyor.

Yakından kovan incelemesi yapıldı

Washington Eyalet Tarım Bakanlığı'ndaki araştırmacılar 29 Ekime dek izini sürmeyi başardıkları bir kovanı yakın takibe aldılar. İçinde 6 tanesi kuluçkalanmamış yumurta, 112 işçi, 190 larva olmak üzere toplamda 495 canlıyı keşfettiler. 76 canlı kraliçe ve 9 erkek arı. Bununla birlikte daha çok kraliçenin pupalarını içeren petekler bulundu ve kovanda bulunan toplam kraliçe sayısı 200'ün altındaydı.

Daha fazla endişe veren bir şekilde, bu kraliçelerden bir tanesi hariç tamamının bakire kraliçeler olması muhtemel ve bu da bir sonraki baharda yuvayı terk edip çiftleşip kış uykusuna yatması ve çoğalması anlamına geliyor.

Katil eşek arısı nedir?

Bu türler Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'nın ormanlarına ve alçak dağlarına özgü türlerdir. Yaklaşık olarak 5 santimetre uzunluğa çıkan Asya dev eşek arısı, kendisine özgü turuncu renginde bir kafa ve kalın çizgili karnıyla dünyanın en büyük eşekarısı türleridir. Bal arılarının önemli bir avcısı olmakla birlikte bütün kovanları yok ettikleri bilinmektedir.

İnsanlar için risk oluşturuyorlar

Bu arılar insanlar için büyük bir risk de oluşturabilir. Türün ürettiği zehir genellikle büyük ve ağrılı bir acıya sebep olan nörotoksin içerir. Alerjiniz olmasa dahi birden çok sokma bir insanı öldürmeye yeterlidir. Eşek arısının sadece Japonya'da her sene 30-50 kişiyi öldürdüğü ifade ediliyor ve çoğu kurban anafilaksi, çoklu organ yetmezliği veya ani kalp krizinden yaşamını yitiriyor.

Yorumlar (0)