Zarif'ten ABD açıklaması: Günleri sayılı!

Amerikan CNN televizyonuna konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "ABD'nin Ortadoğu'da durumu kendisi için olabilecek en kötü hale getirdiğini, ekonomik maliyetini artırdığını" belirtti.

DÜNYA 07.01.2020, 16:20 13.01.2020, 14:20
Zarif'ten ABD açıklaması: Günleri sayılı!

CNN televizyonuna konuşan Cevad Zarif, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden sonra Tahran ile Washington arasında yeni bir aşamaya giren gerginlikle ilgili değerlendirmeler yaptı.

Süleymani'nin Irak topraklarında vurulduğunu anımsatan Zarif, "Bu, devlet terörü ve İran'a yönelik silahlı saldırı anlamına gelir. Biz buna karşılık vereceğiz ancak bizim yanıtımız 'orantılı ve yasalara uygun' olacak." diye konuştu.

"Kültürel varlıklara saldırmak savaş suçudur"

"Onların bölgemizdeki günleri sayılı. Birileri onlara karşı eyleme geçeceği için değil, bölgede kabul görmedikleri için" diyen Zarif, "Trump'ın uluslararası yasalara saygısı yok. Savaş suçu işlemeye hazırlanıyor. Kültürel varlıklara saldırmak savaş suçudur" ifadelerini kullandı.

Washington'ın bölgedeki istikrarı ortadan kaldırdığını belirten Zarif, Trump'ın, "durumu ABD için olabilecek en kötü hale getirdiğini" söyledi.

"ABD, böylece daha mı güvenli olacak?"

Trump'ın bölgedeki savaşların ABD'ye 7 trilyon dolara mal olduğuyla ilgili açıklamasına değinen Zarif, "Şimdi buna 1 trilyon dolar daha ekledi. ABD, böylece daha mı güvenli olacak?" dedi.

"ABD, İran halkını terörize etti"

İran'a yönelik savaş tehditleriyle ilgili Zarif, "ABD, yeni zuhur etti. Biz binlerce yıldır buradayız. Trump, İran'dan özür dilemeli ve izlediği yolu değiştirmeli" tespitini yaptı.

Barack Obama döneminde imzalanan anlaşmanın bölgeye istikrar getirdiğini, ancak Trump'ın bunu yıktığını aktaran Zarif, "Irak'ta ve Lübnan'da normal seçimler görmüştük. Suriye'deki gerilimi azalttık. Peki şimdi ne oldu? ABD azami baskı politikasıyla İran halkını terörize etti. İranlıların ilaç ve gıdaya erişimini dahi zorlaştırdı." dedi.

Yorumlar (0)