Zarif: Avrupa nükleer anlaşmayı sattı!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Avrupa ülkelerini ABD'nin tehditlerine boyun eğerek nükleer anlaşmayı satmakla suçladı.

DÜNYA 16.01.2020, 12:26
Zarif: Avrupa nükleer anlaşmayı sattı!

Avrupa ülkeleri, Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının geri getirilmesini tetikleyecek İhtilaf Çözüm Mekanizması'nı devreye soktu. 

Bunun üzerine İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'ten tepki geldi. 

Zarif, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, E3 olarak bilinen "Fransa, İngiltere ve Almanya" tarafından İhtilaf Çözüm Mekanizması'nın devreye sokulmasından günler önce ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'yı tehdit ettiğine ilişkin haberlere işaret etti.

"Yüksek ahlak ve hukuk zemininden söz etmeyin"

Avrupa'nın Donald Trump'ın tehditlerini yumuşatmaya çalıştığını belirten Zarif, "E3, Trump'ın tarifelerinden kaçınmak için nükleer anlaşmadan geriye kalanları da sattı. Böyle işlemez arkadaşlar. Siz sadece onun iştahını açıyorsunuz. Lisedeki zorba arkadaşınızı hatırladınız mı? Bütünlüğünüzü satmak istiyorsanız devam edin ancak yüksek ahlak ve hukuk zemininden söz etmeyin. Ona sahip değilsiniz." ifadelerine yer verdi. 

Washington Post gazetesinin Avrupalı yetkililere dayandırdığı haberinde, İran'a yönelik Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının geri getirilmesini tetikleyecek İhtilaf Çözüm Mekanizması'nın devreye sokulmasından günler önce Donald Trump'ın nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları Fransa, İngiltere ve Almanya'yı tehdit ettiği bildirilmişti. 

Avrupa ülkelerinin İran'a karşı söz konusu mekanizmayı devreye sokmamaları durumunda, Donald Trump yönetimi tarafından bu ülkelerden ithal edilen otomobillere yüzde 25 gümrük tarifesi uygulanacağı tehdidinde bulunulduğu ifade edilmişti. 

"İran, bu 3 ülkenin yapıcı olmayan adımlarına sert yanıt verecek"

Fransa, İngiltere ve Almanya dışişleri bakanları tarafından 14 Ocak günü yayımlanan ortak açıklamada, "İran'ın eylemleri göz önüne alındığında, KOEP kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmediği yönündeki endişelerimizi kayda geçirmek ve bu konuyu paragraf 36'da belirtilen İhtilaf Çözüm Mekanizması altındaki Ortak Komisyona taşımaktan başka seçeneğimiz kalmadı." ifadeleri kullanılmıştı. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi ise nükleer anlaşmadaki vaatlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle söz konusu ülkelere tepki göstererek, "İran, bu 3 ülkenin yapıcı olmayan adımlarına karşı sert ve kararlı bir yanıt verecektir." demişti. 

Yorumlar (0)