Zam öfkesi dinmiyor! Protestolar devam ediyor

Şili'de metro ücretine yapılan zam ile başlayan ve geçen hafta şiddet olaylarına dönüşen protesto gösterilerinde 7. güne girildi.

DÜNYA 26.10.2019, 10:47
Zam öfkesi dinmiyor! Protestolar devam ediyor

"Şili'nin tarihindeki en büyük gösterisi" olarak nitelendirilen protestolarda, başkent Santiago'da İtalya Meydanı'nda toplanan yüz binlerce kişi, Devlet Başkanı Sebastian Pinera hükümetine, ülkedeki yaşam pahalılığına ve sağlık hizmetlerine tepki gösterdi.

Yerel basın, protestolara 800 binden fazla kişinin katılım gösterdiğini ve bu sayının 1 milyonu geçmesinin tahmin edildiğini bildirdi.

Şili'de neler oluyor?

Başkent Santiago’da metro bileti fiyatları, 6 Ekim günü iş saatlerinde 800 peso’dan (1,13 dolar) 830 peso’ya (1,17 dolar) çıkarılmıştı. Otobüs bileti fiyatlarına da benzer şekilde zam yapılmıştı. Hükümetin zamma gerekçe olarak "enerji fiyatlarının artmasını ve peso’nun değer kaybetmesini" gösterdiği aktarılmıştı.

Eylemler, lise ve üniversite öğrencilerinin turnikelerden atlamasıyla başlamış ve tüm kente yayılan protesto gösterilerine dönüşmüştü. 136 metro istasyonun tamamına yakınında kapılar ve turnikeler kırılmıştı. Bazı binalar ve arabalar ateşe verilirken, eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşanmıştı. Polis tarafından göstericilere biber gazıyla müdahale edilmişti. 

Tüm ülkeye yayılan gösterilerde yağmalama ve kundaklama olayları gerçekleşmiş, 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını öngören "acil durum" ve "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmişti.

19 kişi hayatını kaybetti

Protestolarda 19 kişi hayatını yaşamını yitirirken, 500'den fazla kişi yaralanmış, 2 bin 600'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Şili'nin önceki Devlet Başkanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de ülkede yaşanan krizin sonlandırılması amacıyla tüm siyasi ve sivil toplum liderlerine acil diyalog çağrısında bulunulmuştu.

Ülkenin önde gelen basın organlarından El Mercurio gazetesinin, "acil durum" ve sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Valparaiso'daki binasına da saldırı gerçekleştirildiği ve yangın çıktığı ifade edilmişti. 

Şili'de Diktatör Augusto Pinochet'nin 1990 yılında devrilmesinden beri doğal afet harici ilk defa "acil durum" ilan edilerek güvenlik orduya bırakıldı.

Yorumlar (0)