Yüzyılın Anlaşması ne zaman açıklanacak?

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner öncülüğünde, İsrail-Filistin meselesine 'çözüm bulmak' için hazırlandığı iddia edilen 'Yüzyılın Anlaşması' planının ne zaman açıklanacağına ağustos ayı sonunda karar verilecek.

DÜNYA 01.08.2019, 08:37 01.08.2019, 09:00
Yüzyılın Anlaşması ne zaman açıklanacak?

ABD Başkanı Donald Trump, ağustos ayının sonunda, Yüzyılın Anlaşması planının siyasi kısmının ne zaman açıklanacağına karar verecek.

İsrail Kanal 13 Televizyonu'nda yayınlanan habere göre, Başkan Trump, söz konusu planın İsrail'de 17 Eylül'de gerçekleştirilecek seçimlerin öncesinde mi yoksa sonrasında mı açıklanacağına gelecek ay sonunda karar verecek.

Kanala açıklamada bulunan ve adı belirtilmeyen ABD'li bir yetkili, Yüzyılın Anlaşması'na ilişkin siyasi bir zirve düzenlenmesi hususunda herhangi bir planın mevcut olmadığını ifade etti. 

ABD'li yetkili, İsrail'de bulunan ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner'in Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Fas Kralı 6. Muhammed ile görüşmede bulunduktan sonra beraberindeki heyetle ABD'ye döneceğini açıkladı. 

Yetkili, bu süre zarfında Beyaz Saray'daki yetkililerle yapılacak görüşmelerle, söz konusu planın açıklanma tarihinin kesinlik kazanacağını belirtti. 

Kushner, Ürdün, İsrail, Mısır, Suudi Arabistan ve Fas'ı kapsayan bölge turu dâhilinde geldiği İsrail'de dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmişti.

Yüzyılın Anlaşması nedir?

ABD'nin İsrail-Filistin meselesine 'çözüm bulmak' için hazırladığı ve 'Yüzyılın Anlaşması' olarak tanımlanan planın ekonomi paketi Filistinlilerin lehine gözküyor ancak siyasi ayağının Filistin davasını yok etmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

Yüzyılın Anlaşması'nın ekonomi paketinde, Filistin ve komşu ülkeleri kapsayan 50 milyar dolardan fazla yatırım fonu mevcut. 147'si Batı Şeria ve Gazze'de olmak üzere 179 ekonomik kalkınma projesinin hayata geçirilmesi amaçlanıyor. 

Paket sayesinde yaklaşık 15 milyar dolar olan Filistin gayri safi milli hasılanın 10 yıl içerisinde 2 katına çıkacağı ve yoksulluğun yüzde 50 oranında azalacağı ileri sürülüyor.

Batı Şeria ve Gazze'de 1 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağlanacağı iddia ediliyor.

Ekonomi paketinin fonları başta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olmak üzere Körfez ülkeleri tarafından karşılanacak.

Planın siyasi ayağına göre, Batı Şeria'daki 250'ye yakın yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük çoğunluğu boşaltılmayacak. Kudüs, İsrail ve Filistin arasında bölünmeyecek ve paylaşılmayacak ancak her iki devletin de başkenti sayılacak.

İsrail'in 1948 yılından beri yerinden ettiği 5 milyondan fazla Filistinli mültecinin geri dönüş hakkına değinilmiyor.

Yeni Filistin Devleti'nin ordusu olmayacak, sadece Filistin polisinin elinde hafif silahlar olacak.

Batı Şeria'da verimli tarım arazileriyle bilinen ve 1967'den beri işgal altında olan Ürdün Vadisi, İsrail'in elinde kalacak. 
 

Yorumlar (0)