Yüzyılın Anlaşması ne zaman açıklanacak?

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner öncülüğünde İsrail-Filistin meselesine 'çözüm bulmak' için hazırlandığı iddia edilen 'Yüzyılın Anlaşması'nın siyasi kısmının ilerleyen haftalarda açıklanabileceği bildirildi.

DÜNYA 21.08.2019, 08:36 21.08.2019, 08:38
Yüzyılın Anlaşması ne zaman açıklanacak?

Israel Hayom gazetesinin ismini vermek istemeyen İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın ilerleyen haftalarda 'Yüzyılın Anlaşması'nın siyasi kısmını duyurabileceği kaydedildi.

Söz konusu haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner öncülüğünde İsrail-Filistin meselesine 'çözüm bulmak' için hazırlandığı iddia edilen 'Yüzyılın Anlaşması' planının İsrail'in çıkarlarına ters düşen maddeler içermesi halinde Başbakan Binyamin Netanyahu'nun buna itiraz edeceği belirtildi.

Yetkili, ABD yönetimine İsrail için 'kırmızı çizgi' niteliğindeki maddelere ilişkin bilgi verdiklerini ve bu konuda taviz vermeyeceklerini aktardı.

Yetkili, İsrail yönetiminin taviz vermeyeceği konular arasında 'Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin tahliye edilmemesi, Kudüs'ün İsrail egemenliği altında kalması ve Filistinli mültecilerin geri dönmemesi'nin bulunduğunu ifade etti. 

Yüzyılın Anlaşması nedir?

ABD'nin İsrail-Filistin meselesine 'çözüm bulmak' için hazırladığı ve 'Yüzyılın Anlaşması' olarak tanımlanan planın ekonomi paketi Filistinlilerin lehine gözküyor ancak siyasi ayağının Filistin davasını yok etmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

Yüzyılın Anlaşması'nın ekonomi paketinde, Filistin ve komşu ülkeleri kapsayan 50 milyar dolardan fazla yatırım fonu mevcut. 147'si Batı Şeria ve Gazze'de olmak üzere 179 ekonomik kalkınma projesinin hayata geçirilmesi amaçlanıyor. 

Paket sayesinde yaklaşık 15 milyar dolar olan Filistin gayri safi milli hasılanın 10 yıl içerisinde 2 katına çıkacağı ve yoksulluğun yüzde 50 oranında azalacağı ileri sürülüyor.

Batı Şeria ve Gazze'de 1 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağlanacağı iddia ediliyor. Ekonomi paketinin fonları başta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olmak üzere Körfez ülkeleri tarafından karşılanacak.

Planın siyasi ayağına göre, Batı Şeria'daki 250'ye yakın yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük çoğunluğu boşaltılmayacak.

Kudüs, İsrail ve Filistin arasında bölünmeyecek ve paylaşılmayacak ancak her iki devletin de başkenti sayılacak.

İsrail'in 1948 yılından beri yerinden ettiği 5 milyondan fazla Filistinli mültecinin geri dönüş hakkına değinilmiyor.

Yeni Filistin Devleti'nin ordusu olmayacak, sadece Filistin polisinin elinde hafif silahlar olacak.

Batı Şeria'da verimli tarım arazileriyle bilinen ve 1967'den beri işgal altında olan Ürdün Vadisi, İsrail'in elinde kalacak. 

Yorumlar (0)