Yüzyılın anlaşması değil yüzyılın işgali!

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner’in İsrail-Filistin barışı için açıkladığı 'Refah İçin Barış' planının yankıları devam ediyor. İşte yüzyılın anlaşması değil 'yüzyılın işgali' olarak değerlendirilen planın başrolündeki isimler...

DÜNYA 08.07.2019, 09:12 08.07.2019, 09:28
Yüzyılın anlaşması değil yüzyılın işgali!

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner’in İsrail-Filistin barışı için açıkladığı 50 milyar dolarlık 'Refah İçin Barış' planının yankıları devam ediyor. Planın mimarları, 'Ortadoğu’da adaletin ekonomik menfaatlere değişilmesinin istendiği' eleştirilerine maruz kalıyor. Bu plan, yüzyılın anlaşmasının yüzyılın işgaline nasıl evrildiğini gösteriyor. 

Barış değil, işgal getirecek

Trump, bu görev için damadı Kushner, Amerika’nın İsrail Büyükelçisi David Friedman ve Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt'i görevlendirdi. Bu isimlerin İsrail ordusuna destekleri, Batı Şeria ve Kudüs işgalini meşrulaştıran söylemleri ve İsrail-Filistin meselesindeki taraflı tutumları, planın barış değil, işgal getireceğini apaçık gösteriyor. İşte Amerikan kamuoyu gündeminde ilk günden beri konuşulan planın başrolündeki isimlerle ilgili detaylar...

Jared Kushner: Tam bir İsrailli

Trump, bir röportajda damadı Jared Kushner için “Onun İsrail’le yapacağı anlaşmayı kimse yapamaz." demişti. Kushner tam bir İsrailli olarak yetiştirildi. Kushber'in dedesi ve babaannesi Nazi soykırımından kurtulmuş. Babaannesi de Nazilere karşı oluşturulan Bielsky Tugayı’ndan olan Kushner, İsrail ile bağlantısını hiçbir zaman koparmadı. Çocukluğundan beri İsrail'i düzenli olarak ziyaret ediyor. Son dönemlerde daha çok iş ziyaretleri gerçekleştiren Kushner’in şirket ortakları arasında İsrailli İDB, Bank Hapoalimen ve Harel Sigorta da yer alıyor.

Charles Kushner: Netanyahu’nun yakın arkadaşı

Jared Kushner’in babası Charles Kushner de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yakın arkadaşı olarak tanınıyor. Bugüne kadar İsrail’e yaptığı milyon dolarlık bağışlar da ortada. Kushner ailesi, inşaat ve emlak işlerinden kazandıkları paralarla Amerika’daki Yahudilere, İsrail’deki hastanelere, dini mekanlara, okullara ve diğer enstitülerle birlikte Yahudi yerleşimlerine önemli bağışlarda bulundu. 

Friedman: Kudüs, İsrail'in edebi başkenti

Anlaşma için görevlendirilen bir diğer isim ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman. Kudüs’ü İsrail’in ebedi başkenti olarak nitelendiren Friedman, Batı Şeria’daki yerleşimler için 'işgal edilmiş' kelimesinin kullanılmamasını istiyor. Ayrıca, yine Batı Şeria’daki yerleşimler için “Kimse İsrail’e ne inşa edeceğini ya da etmeyeceğini söyleyemez” söylemiyle hatırlanan bir isim

Greenblatt: Batı Şeria'ya işgal edilmiş demezdim

Atanan diğer isim de Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt. İsrail taraftarlığıyla bilinen Greenblatt'ın yerleşim yeri liderleriyle toplantılar yaptığı biliniyor. Greenblatt, Batı Şeria için, “Ben oraya işgal edilmiş demezdim ben oraları yerleşim olarak tanımlardım." ifadesini kullanıyor. 

Yüzyılın barışı için görevlendirilen damat Kushner, Trump’ın Orta Doğu temsilcisi gibi görünüyor. Kushner, gizlilik kuralları sebebiyle komplo teorilerine konu olan Bilderberg toplantılarına ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte katıldı ve burada planı anlattı. Kushner, Birleşik Arap Emirlikleri Washington Konsolosu Yousef al-Otaiba ile sürekli iletişim halinde.

Kushner’in Henry Kissinger ile de düzenli olarak görüştüğü biliniyor. Yüzyılın planını görüşmek amacıyla 6 Eylül 2018’de bağışçılarla New York Pierre Hotel’in özel odasında görüşmede bulunan Kushner, konuklarını Yahudilerin helal yiyecekleri kosher ile ağırladı. Planın hazırlıkları sırasında Kushner, Greenblatt ve Friedman'ın Netenyahu ve İsrail’in Washington Büyükelçisi Ron Dermer ile sık sık görüştükleri de kamuoyuna yansıdı. Büyükelçi Ron Dermer, Netanyahu’nun beyni olarak biliniyor.

Operasyonun kilit ismi Dahlan

Jared Kushner nihai barış planı için Türkiye, BAE, Umman, Suudi Arabistan ve Katar’da da görüşmelerde bulundu. Planın esas hedefinin bölgede İsrail hakimiyetini kuvvetlendirmek olduğu ileri sürülüyor. İsrail ile ABD, bölgede istediklerini yapabilmek doğrultusunda en büyük engellerinin Türkiye olduğunu düşünüyor. Kushner bu planının istediği gibi gerçekçi ve işleyebilir olması amacıyla bölgeye, 65 milyar dolar para aktarmayı planlıyor. Nihai barış planını devreye sokmak üzere ABD ile Suudi Arabistan, İsrail, Mısır ve BAE arasında yürütülen operasyonun bölgedeki kilit ismi ise Muhammed Dahlan. 

Türkiye, Dahlan'ı 15 Temmuz darbe girişimine etkisinin ortaya çıkmasıyla tanıdı. 

Uluslararası hukukun ihlali

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 23 Aralık 2016'da kabul edilen 2334 sayılı kararı uyarınca İsrail'in yerleşim faaliyetleri uluslararası hukuku ihlal ediyor. Yüzyılın Anlaşması’nın mimarları Kushner, Friedman ve Greenblatt’ın İsrail’deki yeni yerleşim yerlerine bağışlarda bulunmaları ve buralardaki İsrail işgalini tanımaları da yine aynı şekilde hukuka karşı ciddi bir ihlal teşkil ediyor.

Yeni Şafak

Yorumlar (0)