Yüz tanıma teknolojisi tamamen yasaklandı

ABD Oregon eyaletine bağlı Portland şehrinde ilk kez hem kamu hem özelde yüz tanıma teknolojisi yasa dışı ilan edildi.

DÜNYA 11.09.2020, 01:22 11.09.2020, 02:04
Yüz tanıma teknolojisi tamamen yasaklandı

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Oakland, Boston ve San Francisco gibi birçok şehir, devlet kurumları tarafından yüz tanımanın kullanılmasını daha önce yasaklamıştı.

Oregon eyaletine bağlı Portland şehrinde ise, bu teknoloji hem özel hem de kamusal alanda tamamıyla yasaklandı.

"Kamu ve özelde tamamıyla yasaklandı"

Konuya dair açıklama yapan Portland belediye başkanı Ted Wheeler, "Portlandlılar, gizlilik haklarının özel bir kurum veya hükümet tarafından istismar edilmesi hususundan hiçbir şekilde korkmamalı. Şehirde bulunan hiç kimse, cinsiyet ve ırksal ön yargısının olduğu kanıtlanan bu teknolojiyi hiçbir şekilde kullanmayacak." ifadelerine yer verildi.

Şehir meclisinin almış olduğu karar, iki aşamada yürürlükte olacak. Öncelikle kolluk kuvvetleri de dahil olarak şehir büroları içinde bu teknolojinin kullanımı bütünüyle yasaklanacak.

İkinci seviyede ise gelecek sene ocaktan itibaren devreye alınacak olan bankalar, mağazalar, Airbnb kiralama, restoranlar, eğlence kuruluşları ve bunun gibi halkın bütünüyle erişebileceği yerlerin yüz tanıma teknolojilerini kullanmasının önüne geçilecek.

Vatandaşlar isterlerse dava açabilecek

Yeni yasaya göre vatandaşlar tarafından yüz tanıma teknolojisini kendi üzerlerinde kullanan kurumlar için dava açma yolu açık olacak.

Yüz tanıma teknolojisine Avrupa karşı duruyor

Yüz tanıma teknolojisi, Avrupa'da bulunan 32 ülke için onaylandı. Fakat, bu teknolojinin kullanımını halk büyük bir tepkiyle karşılıyor.

İsveç ve Fransa yakın zamanda, okullarda yüz tanımanın kullanılmasını yasakladı. Avrupalıların yüzde 80'i yüz verilerini yetkili isimlerle paylaşmaya hevesli bakmıyor.

Bu olumsuz düşüncelere karşın teknoloji, şimdiye dek hala 26 Avrupa ülkesinde kullanılıyor.

Yorumlar (0)