Yürürlüğe girdi: İsveç'ten PKK'ya ağır darbe

İsveç'te terörle mücadeleye yönelik olarak yapılan yeni anayasa değişikliğinin 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girdiği açıklandı.

DÜNYA 03.01.2023, 01:00
Yürürlüğe girdi: İsveç'ten PKK'ya ağır darbe

İsveç Adalet Bakanlığınca gerçekleştirilen açıklama, 'Anayasa değişikliğimiz terörle mücadelede çok daha kuvvetli imkanlar sunuyor' başlığıyla paylaşıldı.

Bahse konu açıklamada, "Ülkemiz, terör tehdidine karşı durmak maksadıyla diğer devletlerle birlikte ve tek başına yoğun bir gayret göstermektedir. Terör, toplumlar üzerinde ağır zorluklar oluşturma ve hem ulusal güvenliği hem de uluslararası sulh ve güvenliği tehdit etmektedir. Terör, çok önemli bir suç teşkil eden eylemleri kapsayan ve düzeni tehdit eden bir yapıya sahip olup demokrasi, insan haklarından hürce yararlanılması ve sosyal ve ekonomik gelişim karşısındaki en önemli tehditlerden biridir." denildi.

Bahse konu değişikliğin terörle mücadele manasında çok daha kuvvetli olanaklar sunduğunun altı çizilen açıklamada, "Bu değişiklik, terör faaliyetinde bulunan veyahut teröre destek veren grupların örgütlenme özgürlüğünün kanun kapsamında kısıtlanması hususunda olanakların artması manasına gelmektedir. Değişiklik, kanun koyucular yönünden, örneğin bir terör örgütüne katılmayı çok daha geniş bir çerçeveyle suç unsuru konumuna getirmeyi ve terör örgütlerine yasak getirmeyi imkanlı hale getirmektedir." değerlendirmesine yer verildi.

Söz konusu açıklama, İsveç'in Ankara Büyükelçiliği'nin resmi sosyal medya hesabı üzerinden de paylaşıldı.

"Haziran ayında sahada uygulanacak"

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, 23 Aralık'ta verdiği demeçte, değişikliğin 1 Ocak'ta yürürlüğe gireceğini, 7 Mart 2023'te ise husus ile ilgili İsveç Parlamentosu'na ceza yasasını sunacaklarını ve kanunda yeni bir suç oluşturulacağını ifade etmişti. 

İsveç'te terörist aktivitelerin propagandasını ve tanıtımını yapmanın, bayraklarını sallamanın suç olarak görüleceğini aktaran Billström, yasanın önümüzdeki 1 Haziran'da sahada uygulanacağını vurgulamıştı.

Yorumlar (0)