Yurt dışında ikamet eden Türklere yönelik saldırıların 2020 raporu yayınlandı 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, “yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını hedef alan saldırılar” başlıklı 2020 verilerini de içeren bir rapor yayınladı. 

DÜNYA 01.05.2021, 17:50 01.05.2021, 18:00
Yurt dışında ikamet eden Türklere yönelik saldırıların 2020 raporu yayınlandı 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, “yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını hedef alan saldırılar” başlıklı 2020 verilerini de içeren bir rapor yayınladı.

Yayınlanan rapora göre yurt dışında yaşayan Türkler hem ırkçı hem de milli saldırılara maruz kalıyorlar. Farklı etnik ve dini gruplara karşı saldırıları kınamak amacıyla kurulan mekanizmaları harekete geçirmek amacıyla yayınlanan bu rapor, internet üzerinden duyuruldu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Başkanı Abdullah Eren, bu raporu pek çok dilde sosyal medya hesapları üzerinden yayınladı.

Saldırıların derecesi arttı

Rapora göre yurt dışında yaşayan Müslüman ve Türk topluluklara karşı yapılan dini ve ırksal saldırılar, özellikle son dönemlerde artmış durumda. Türklere ait okullar, dernekler, işletmeler ve Türkiye’nin temsilcilikleri de dahil olmak üzere 2019’dan itibaren olan saldırılar daha sıklaştı ve daha şiddetlendi.



2 senede 389 suç işlendi

Türkleri etkileyen nefret suçları 2020 senesinde, 2019 senesine nazaran yüzde 53,7 artış yaşandı. Avustralya, Avrupa ve Amerika kıtalarında 28 farklı ülkede toplamda 389 suç işlendi.

Raporda belirtilen 389 suç, yalnızca bildirilen ve medyaya yansıtılan suçları içeriyor. Öte yandan medyaya yansımayan ya da polise bildirilmeyen suçların da bulunduğu biliniyor.

En fazla suç işleyen ülke Almanya

Rapora göre Türklere karşı en fazla suç işleyen ülke Almanya. Almanya, daha önceki senelerde de ilk sırada yer almıştı. Almanya’yı ise 40 suç sayısı ile Fransa izliyor. Üçüncü sırada da 37 suç sayısı ile Avusturya yer alıyor.



Saldırıların motivasyonlarında İslam düşmanlığı ilk sırada

Son dönemlerde Ermeni ve PKK terör örgütü yandaşlarının motivasyonları ile gerçekleştirilen saldırılar artmış durumda. Saldırı motivasyonlarında ilk sırada 192 suç ile İslam düşmanlığı yer alırken ikinci sırada 162 vaka ile ırkçılık geliyor. Listenin kalanı ise 14 vaka ile PKK terörü, 13 vaka ile Ermeni ırkçılığı yer alıyor.

2020 senesinde 36 kişi yaralandı

2020 senesinde yaşanan olaylarda toplamda 36 kişi yaralandı. Öte yandan 1 kişi saldırılarda, 4 kişi de Hanau katliamında hayatını kaybetti. 

Türklere ait olduğu bilinen 25 mekanda kundaklama yapıldı. Saldırılar sırasında 13 işletme, 5 konut, 5 cami, 1 dernek, 1 okul ve 11 otomobil zarar gördü.



Asılsız ihbarlar yapıldı

Hem yazılı basında hem de internet üzerinde Müslümanları ve Türkleri hedef alan pek çok mesaj ve haber yayınlandı. Özellikle cuma namazlarından önce güvenlik güçlerine “asılsız bomba ihbarları” yapıldı. Aslı olmayan 12 bomba ihbarı yüzünden ibadetler askıya uğradı.

Saldırıların oran dağılımlarında ise ilk sırada 225 tehdit ve nefret söylemi vakası yer alıyor. Listenin ikinci sırasında 37 şahsa saldırı vakası ve 25 kundaklama vakası yer alıyor.

Yurt dışında yaşayan Türklerin hakları

YTB’nin yayınladığı raporlarda ilk kez “yurtdışı vatandaşlar hak ve özgürlükler güncesi” yer aldı. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya ve diğer ülkelerde Türk Müslümanlara karşı yapılmış hak ve özgürlüğü hedef alan saldırıların kronolojik kayıtları belgelendi. Bu kayıtların sayısı ise 281 olarak verildi. Bu sayı, yalnızca kamuoyuna yansımış olan vakalardan oluşuyor.

Yorumlar (0)