Yunanlar, "fırkateyn" için Avrupalı dostlarına sığındı!

Yunanistan, donanma konusunda eksiklik yaşaması nedeniyle Fransa ve İngiltere'den fırkateyn almak üzere masaya oturdu.

DÜNYA 26.08.2020, 12:36
Yunanlar, "fırkateyn" için Avrupalı dostlarına sığındı!

Türkiye, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine kararlılıkla devam ederken, Yunanistan ise sadece gerilimi artırmaya devam ediyor. Egemenlik haklarına sahip çıkan Türkiye, sık sık diyalog çağrısında bulunuyor. 

Fakat Fransa ve İngiltere, Doğu Akdeniz'de tansiyonun yükselmesini fırsat bilerek Yunan dostlarına fırkateyn satmayı hedefliyor. 

Fransız medyasında konuya ilişkin bir haber yer aldı. Meta-defense isimli bir internet sitesi, Yunanistan'ın, Tip 23 fırkateynlerini satın almak üzere İngiltere ile irtibat halinde olduğuna dair yazı yayınladı. 

Öte yandan, Yunanistan Savunma Bakanlığı ile bağlantılı olan kişiler, İngiltere'nin, Tip 23 fırkateynlerini Yunanistan donanmasına kazandırmaya hazır olduğunu iddia etti.

Yunanistan'a satılacak olan fırkateynlerin sayısı veya ücretine ilişkin henüz açıklamada bulunulmadı. 

İngiliz Kraliyet Donanması'nda 13 tane Tip 23 fırkateynin yer aldığı biliniyor. 

Yunan donanmasında fırkateynlerin yetersiz olduğu, bu nedenle Türkiye'ye karşı Ege Denizi'nde çeşitli sıkıntıların yaşandığı ifade edildi. 

Yunanistan'ın senelerdir yeni veya ikinci el fırkateyn satın almak istediği, Fransa ve Yunanistan'ın bu konuyu görüştüğü belirtildi.

Bununla beraber Fransa ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen müzakerelerin çıkmaza girdiği kaydedildi. 

Yunanistan'ın, 2 tane Belharra sınıfı fırkateyn satın almak üzere Fransa ile irtibata geçtiği ifade edilmişti. Söz konusu fırkateynlerin değeri ise 2.8 milyar dolar olarak açıklanmıştı. 

Yorumlar (0)