Yunanistan’dan Türkiye kararı: 'Mülteciler için güvenli ülke' ilan ettiler

Afganistan, Bangladeş, Pakistan, Somali ve Suriye'den gelenleri kapsayan kararın, 'Türkiye'nin sığınmacılar için güvenli bir ülke olduğu' gerekçesiyle alındığı belirtildi.

DÜNYA 07.06.2021, 22:26
Yunanistan’dan Türkiye kararı: 'Mülteciler için güvenli ülke' ilan ettiler

Yunanistan'ın ülkemiz üzerinden gerçekleştirilen sığınma başvurularını kabul etmeyeceği açıklandı.

5 ülkeden gelenleri kapsıyor

Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ortak bildiride, "Yunanistan mevzuatı, Türkiye'yi sığınmacılar için güvenli bir üçüncü ülke olarak nitelendiriyor. Bu karar, Afganistan, Bangladeş, Pakistan, Somali ve Suriye'den gelen mültecileri kapsıyor." denildi.

Uluslararası koruma için başvuruda bulunan belirli kategorilerdeki şahısların hayat şartları ve insan haklarına dair Türkiye'deki mevcut durum hakkında tüm güncel veriler dikkate alınarak bu kararın ortaya çıktığı kaydedilen açıklamada, Türkiye'nin söz konusu ülkelerden gelen mültecilerin uluslararası koruma başvurularının değerlendirilmesine dair tüm şartları sağladığı ifade edildi.

"Türkiye mülteciler için güvenli"

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, konu ile ilgili olarak gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, artık bahse konu ülkelerden gelenlerin Türkiye üzerinden gerçekleştirdikleri sığınma başvurularını kabul etmeyeceklerine vurgu yapılarak, "Türkiye'nin güvenli üçüncü ülke olarak tanımlanması, yasa dışı sığınmacı akışlarıyla mücadele ve insan kaçakçılığını engellemek adına önemli bir adımdır." yorumunda bulundu.

Yunanistan, sık sık Ege Denizi'nde mültecileri yasa dışı bir şekilde ülkemize doğru 'geri itme' vakalarıyla gündeme geliyor. Uluslararası medya ve insani yardım kuruluşlarının bu konudaki çok sayıda rapor ve haberine karşın Atina yönetimi bu suçlamaları reddediyor.

Yorumlar (0)