Yunanistan’da yeni iş kanunu krizi: Hayat durdu

Yunanistan’da hükümetin yeni iş kanunu tasarısına karşı işçiler greve başladı. Hükümet tarafından işçilerin haklarının daha çok genişletileceği ve kayıt dışı ekonominin önüne geçileceğinin ifade edildiği tasarı, sendikalar ve muhalefet partilerince işçilerin grev gibi haklarını zorlaştıran geriye götüren bir uygulama olduğu gerekçesiyle reddediliyor.

DÜNYA 17.06.2021, 10:31 18.06.2021, 09:16
Yunanistan’da yeni iş kanunu krizi: Hayat durdu

Yunanistan Parlamentosu tarafından yeni iş kanunu tasarısı için görüşmeler yapılıyor.

Ülkede Atina başta olmak üzere birçok şehirdeki sendikalar, iktidarda olan Yeni Demokrasi Partisi’nce hazırlanan iş kanunu tasarısının geri çekilmesi talebiyle protesto gösterileri yaptı.

Farklı sektörler işleri durdurmaya ilişkin eylemler düzenliyor

Ülkede toplu ulaşımda çalışan işçilerin greve başlamasından dolayı aksamalar yaşanırken basın ve gemicilik sektörü çalışanları da işlerini durdurmaya yönelik eylem yaptı.

Tasarının işçi haklarının altını oylayacağı ve şirketler tarafından işçilerin daha da uzun sürelerde çalıştırmasının yolunu açabileceği göstericilerin grev gerekçesini oluşturuyor.

Sendikalar tarafından çalışanların daha da uzun saatlerde çalışanların çalışmaya zorlanacağı ve fazla mesai limitinin senelik 150 saate çıkarılacağı gerekçesiyle tasarıya tepki gösteriliyor.

Parlamento önünde gösteriyle 10 bin kişi geldi

İşçiler protesto gösterilerinde ellerinde dövizlerle “Tasarı geçmeyecek” diye sloganlar attı. Meclis’in önünde düzenlenen gösterilere en az 10 bin kişi katıldı.

Yaklaşık olarak dört saat süren gösteriler olaysız bir şekilde bitti. İşçileri yakından ilgilendiren bu tasarının ay içerisinde oylanması planlanıyor.

Hükümetin gerekçesi…

Hükümet tarafından ise Meclis’ten geçirilmeye çalışılan yeni iş kanununun eski iş kanununun günün koşullarına uygun standartları karşılamadığından dolayı doğduğunu ifade ediliyor.

Tasarıda, çalışanların işverenlerince izlenmesine yardımcı olmak maksadıyla ‘dijital çalışma kartı’ çıkartılması öngörülürken, personel lehine bir şekilde çalışma saatlerinin dışında işe dair bütün bağlantılarının kesilmesini de içeriyor.

Yapılacak olan değişikliğin işçilere daha çok esneklik sağlayacağı, kayıt dışı ekonomi, ücretsiz olarak yapılan ek mesailer ve kayıt dışı çalışmanın önlenmesine dair de büyük bir fayda sağlayacağı ifade ediliyor.

“19. yy’a bizi geri götüremeyecekler”

Ülkede muhalefet partilerince karşı çıkılan tasarıda, iktidar partisi eğer Meclis’te salt çoğunluğu alırsa bugün geç saatlerde tasarı yasalaşacak.

Syriza Partisi konuyu bir “canavarlık” olarak değerlendirdi ve hükümeti ilgili tasarıyı geri çekmeye çağırarak, “Bizi 19. yüzyıla geri döndüremeyecekler.” dedi.

“Günlük 8 saatlik mesaiden elinizi çekin”

Atina’nın merkezinde Çalışma Bakanlığı yanında ise “Günlük 8 saatlik mesaiyle uğraşmayın.” isimli pankartlar açıldı.

Ülkede gelen tasarıyı eleştiren taraf, hükümet tarafından 8 saatlik çalışma gününün 10 saat düzeyine çıkartılmasının ve 5 gün süren çalışma haftası ile toplu iş sözleşmelerinin de rafa kaldırılmasına sebep olacağını bunun yanında kişilerin grev yapma hakkını da zorlaştıracağını ifade ediyor.

Sendikalar tarafından işverenlerin işçileri daha da uzun saatler boyunca çalışmayı kabul etmeye zorlamasından korkuluyor.

Yorumlar (0)