Yunanistan uslu durmuyor

Gerilimi tırmandıracak bir çıkış da Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'tan geldi. Dendias, Rum yönetimi ile de deniz yetki sınırlarını çizeceklerini söyledi.

DÜNYA 31.08.2020, 08:30 31.08.2020, 15:40
Yunanistan uslu durmuyor

Haftalık “Real News” gazetesine konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, elverişli şartlar oluşması durumunda Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile de deniz yetki sınırlarını çizeceklerini bildirdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ayrıca, Libya parlamentosunun da hazır olduğunu iddia ederek, Libya ile de görüşmeler yapacaklarını ileri sürdü.

Muhalefetten tepki geldi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Doğu Akdeniz'deki tansiyonu dah ada yükseltecek bu açıklamasına Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRİZA (Radikal Sol Koalisyon) milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Yorgo Katrugalos tepki gösterdi.

Real News gazetesine demeç veren Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Yorgo Katrugalos, Yunan hükümetinin, Mısır ile imzalanan deniz yetki sınırları anlaşmasına Türkiye’nin bu kadar güçlü tepki göstereceğini düşünemediğini belirtti.

Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Yorgo Katrugalos, SYRİZA iktidarı döneminde hem Yunanistan'ın egemenlik haklarımını koruduğunu hem de Türkiye ile diyaloğu canlı tuttuklarını ifade ederek, dönemin Başbakanı Aleksis Çipras'ın 4 kez Türkiye’ye gittiğini, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise Atina’yı ziyaret ettiğini hatırlattı.

Diğer taraftan, Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 6 milden 12 mile çıkartmasıyla alakalı olarak Yunan medyasında birbirinden farklı yorumlar yer aldı.

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Miçotakis'in Türkiye’nin Libya ile imzaladığı anlaşma kapsamında, Ege adaları ve Girit’e çok yakın mesafelerde yeni arama çalışmaları ilan etmesi durumunda Atina’nın nasıl tepki göstereceğinin sinyalini verdiğini belirterek Yunan hükümetine destekte bulundu.

Miçotakis'in İyon Denizi’nde 12 mil ilan etmesini tehlikeli bulan Proto Thmea gazetesi ise, Yunan hükümetinin Türkiye’nin tepkisine karşı itinalı yaklaşarak dikkatli hareket etmeye başladığını ve Türkiye’ye, "işi uç noktalara götürmemek istemediği" mesajı verdiğini yazdı.

Miçotakis'in İyon Denizi’ndeki sınırını 6 milden 12 mile çıkarmakla Türkiye’nin "Ege’nin özellik arz eden bir denizdir" tezini de kabul etmiş olduğunu yazan Dokumento ise, böyle bir durumun iç politikada yaratabileceği tepkileri düşünerek, "kara sularını genişletme hakkını, gelecekte diğer deniz alanları için kullanabileceğini" söylediğini ifade etti.

Yorumlar (0)