Yunanistan Türkiye'ye 60 bin mülteci yolladı!

Alman gazetesi Der Spiegel, Yunanistan'ın Türkiye'ye 60 bin göçmeni yasa dışı yollarla yolladığını açıkladı.

DÜNYA 14.11.2019, 14:53
Yunanistan Türkiye'ye 60 bin mülteci yolladı!

Alman gazetesi Der Spiegel, Yunanistan'ın Türkiye'ye 2017-2018 arasında 60 bin civarına göçmeni yasa dışı yollarla gönderdiğini iddia eden bir rapor yayınladı. 2015'ten beri devam eden mülteci krizi, Türkiye ve Yunanistan'ın arasında büyük bir sorun oluşturuyor.

İçişleri Bakanlığı konuya dair rapor hazırladı

Türkiye, uzunca bir süredir Yunanistan'ın mülteci kriziyle başa çıkma yöntemlerini eleştiriyor ve mülteci statüsü arayan göçmenleri kabul etmeyerek Türkiye'ye sınır dışı etmesini eleştiriyordu. İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı raporlar, Yunanistan'ın 1 Kasım 2017'den 1 Kasım 2018'e kadar olan süreçte yasadışı yollarla 58 bin 283 göçmeni yasa dışı yollarla Türkiye'ye taşıdığını gösteriyor.

Miçotakis inkar ediyor

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, üstü kapalı bir şekilde Türkiye'yi eleştirerek "Mülteci krizini kendi çıkarları için kullanmaya çalışan kişiler, Yunanistan hakkında konuşurken oldukça dikkat etmeli" dedi ve raporun açıkladığı verileri reddetti.

Yunanistan, uluslararası hukuku ihlal ediyor

Uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku, mülteci statüsü arayanların bu şekilde "geri itilmesini" yasa dışı görüyor. Kanunlara göre mülteci statüsü arayan kişilerin ulaştığı devletler, kişilerin içinde bulunduğu koşulları ve ülkelerinden kaçış sebeplerini inceleyerek karar vermek zorunda.

Büyük kısmı Pakistanlı

Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı ve Der Spiegel'de yayınlanan rapora göre Yunanistan'ın yasa dışı yollarla sınır dışı ettiği mültecilerin büyük kısmı Pakistanlı, önemli bir kısmı da Somalili, Cezayirli ve Bangladeşli. Raporda aynı zamanda 4 bin 500 kişinin Suriyeli olduğu da belirtiliyor.

Edirne'de 9 ayda 90 bin mülteci yakalandı

Türk yetkililer, Türkiye'de resmi olarak mülteci sayıldıkları şehirlere yollanan Suriyeliler dışındaki diğer tüm mültecilerin geldikleri ülkelere geri gönderildiğini açıkladı. Edirne Valiliği'nin de yayınladığı bir rapora göre 2019 yılının başından Eylül ayına kadar Yunan sınırında 90 bin mültecinin yakalandığını söyledi. Bu sayı, 2016 yılında aynı bölgede 60 bin olarak kaydedilmişti.

Yorumlar (0)