Yunanistan göçmenleri kör etmeye çalışıyor

Gerçek mermi, çivi ile güçlendirilmiş plastik mermi, vantilatör destekli biber gazı, soğuk havada tazyikli su, kaynar su derken Yunanistan hudut birlikleri şimdi de sığınmacıları lazerle kör etmeye çalışıyor. Yunan askerleri, retinaya zarar veren yeşil lazer tutuyor.

DÜNYA 20.03.2020, 13:18 20.03.2020, 20:31

Yunanistan sınır birlikleri, Avrupa'ya geçmek için sınırda bekleyen sığınmacıların gözlerine zarar vermek için büyük çapa sahip "yeşil lazer" ışığı kullanıyor.

Avrupa sınırındaki bekleyişlerinde 22. güne giren sığınmacıların tek istekleri Yunanistan'ı transit geçip Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gitmek ancak uluslararası hukuku çiğneyerek sığınmacıları geri iten Yunanistan, sığınmacılara bin bir zorluk çıkarıyor.

İşkence türleri buluyorlar

Yunanistan, 22 günlük süreçte sığınmacılara uyguladığı sert müdahalelere her gün bir yeni tür ekliyor.

Çivi ile güçlendirilmiş plastik mermi ve gerçek mermiler kullanarak ölümlere neden olan Yunan hudut birlikleri, yoğun gaz bombalarıyla da saldırarak sığınmacıları püskürtmeye çalışıyor. Yunan sınır birlikleri, gaz bombalarını, sığınmacıların vücudu nişan alarak atarken, gazın etkisini artırmak için de sınıra büyük fan koyuyor. Zulmün şiddetini artıran Yunan askerleri, plastik merminin saplanması için içine çivi benzeri tel yerleştiriyor, tel örgülere tırmananları da kaynar su ile haşlıyor.

Yeni taktik ise "kör etmek"

Yunanistan hudut birlikleri, Avrupa'ya geçmek için Edirne'de bekleyen sığınmacıların üzerine, göze kısa süreli isabet ettiğinde dahi retinaya zarar veren ve körlüğe neden olan yeşil lazer ışığı tutmaya başladı.

Yunanistan askerleri, geçici ve kalıcı körlükler oluşturduğu bilinen yeşil lazeri, gaz bombalarıyla saldırılarının ardından kullanmayı sürdürüyor. Kullanılan yeşil lazerin çapı ise sıradan lazerlerden çok daha geniş.

Sağlık Müdürü Kalkan lazer tehlikesine dikkati çekti

Yunanistan'ın sınırında bekleyen sığınmacılara başından beri insanlık dışı muamelelerde bulunduğunu belirten Edirne Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, son günlerde sığınmacıların üzerine Yunan askerleri tarafından tutulan lazer ışınlarının gözle temasının son derece tehlikeli olduğunu kaydetti.

Lazer ışınlarının körlüğe kadar etkilerinin olabildiğini dile getiren Edirne Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, "Bir tarafta çocuklara, kadınlara, sığınmacılara şefkat elini uzatan Türkiye'yi, bir tarafta da sığınmacılara gaddarca davranan Yunanistan'ı görmekteyiz." diye konuştu.

Yorumlar (0)