Yunanistan, Fransa için Afrika’ya asker gönderecek 

Yunanistan ve Fransa arasında 28 Eylül’de imzalanan ve dış politika, silahlanma ve savunma iş birliğini içeren anlaşma kapsamında Yunanistan, Fransa için Afrika’ya asker göndermenin hesabını yapıyor. Yunan hükümeti bu konuyu meclise taşırken ana muhalefet ise bunun tehlikeli olduğunu belirtiyor. 

DÜNYA 12.10.2021, 15:08
Yunanistan, Fransa için Afrika’ya asker gönderecek 

Fransa ve Yunanistan arasında 28 Eylül 2021 tarihinde bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaya göre iki ülke savunma, silahlanma ve dış politika konularında birlikte hareket edecek ve her daim birbirlerine destek olacak. Bu kapsamda Yunanistan, Fransa’ya ilk desteğini göstermek amacıyla yakın zamanda Afrika’ya asker göndermeyi düşünüyor. 

Hükümet olumlu yaklaşsa da ana muhalefet sıcak bakmıyor 

Yunan hükümeti, Fransa’nın hali hazırda Afrika’daki askerlerine destek amacıyla henüz sayısı belli olmayan askerleri göndermek istese de ana muhalefet partisi bu duruma hiç de sıcak bakmıyor. Anlaşmayı “tarihi” olarak gören ve hakkında sık sık olumlu yorumlar yapan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis aksine muhalefet partileri bu durumdan pek de hoşnut değil. 



“Ortak menfaatler destekleniyor” 

Anlaşmaya göre Yunanistan ve Fransa, karşılıklı olarak birbirlerinin menfaatlerini uluslararası kamuoyunda desteklemek üzere anlaştı. Bu amaçla da Sahel’deki Fransız idaresinde olan operasyonlar gibi ortak operasyonların yapılması kararlaştırıldı. Bu operasyonlara katılmak için gün sayan Yunan hükümeti ise ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak’tan (SYRIZA) beklediği desteği göremiyor. SYRIZA’ya göre bu anlaşma, Yunan hükümetinin dış politika dogmalarında değişmeye işaret ediyor.  

İttifak’ın Dış Politika Sorumlusu Yorgos Katrungalos ise Yunan askerlerinin yurt dışındaki savaş bölgelerinde görevlendirilmesinin, Sahel ve Orta Doğu’daki istikrarsızlığın göç akınlarına yol açtığı şu dönemde Yunanistan’ı tehditlere karşı savunmasız kılacağını ifade ediyor. SYRIZA Lideri Aleksis Çipras da bu konu hakkında parlamentoda bir konuşma gerçekleştirerek Fransa’nın bölgede hayatını kaybeden asker sayısına dikkat çekti ve Yunan askerlerinin pek çoğunun da hayatını kaybetmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. 



Savunma Bakanı, “Tecrübe olur” dedi 

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos, Fransa’nın Sahel’deki yerel silahlı kuvvetlere yardım ettiğini ve onları yönlendirip düşman gruplara karşı destek verdiğini ifade ederken Fransız askerlerinin bölgede terörizmle mücadele konusunda pek çok operasyon düzenlediğini vurguladı ve ekledi: “Yunanistan’ın bölgeye asker göndermesi, ülke adına bir tecrübe olacaktır.” 

Fransa-Yunanistan iş birliği engellenemiyor 

Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan oylamada, iktidardaki KINAL (Yeni Demokratik Parti ve Değişim Hareketi Partisi İttifakı) ve Yunan Çözümü Partisi ‘evet’ oyu verirken Yunanistan Komünist Partisi, MERA 25 ve SYRIZA ise ‘hayır’ oyu verdi. Böylelikle bu konunun parlamentoda daha sık gündeme getirileceği ve oylamalar yapılacağı aktarıldı. 

Çipras’ın 2023 seçimlerindeki iktidarlık vaadi olan Yunanistan’ın Sahel’e asker göndermemesi maddesi ise dikkatleri üzerine çekmeye başladı. 

Yorumlar (0)