Yunanistan'dan kriz yaratacak adım! Sınır dışı edecek

Yunanistan'dan kriz yaratacak bir adım geldi. Ülke, Libya büyükelçisini sınır dışı etmeye karar verdi.

DÜNYA 06.12.2019, 12:21 06.12.2019, 12:34
Yunanistan'dan kriz yaratacak adım! Sınır dışı edecek

Yunanistan, Türkiye ile Libya arasında imzalanan Türkiye ile Libya arasında geçen hafta imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"na tepki gösterdi. 

Ülke, Libya'nın Atina büyükelçisini sınır dışı etmeye karar verdi. 

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile 27 Kasım günü İstanbul'da görüşmüştü. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında, "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ve iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının korunmasını amaçlayan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının" imzalandığı ifade edilmişti. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Doğu Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarına yönelik Libya ile imzalanan anlaşma hakkında, "Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin deniz yetki alanlarının batıdaki sınırlarının bir bölümü belirlendi." demişti.  

Deniz sınırları çizildi

Söz konusu mutabakat ile Türkiye ile Libya arasındaki deniz sınırları çizildi. Derne, Tobruk ve Bordiya kıyı hattı ile Marmaris, Fethiye, Kaş kıyı hattı komşu oldu.

Balıkçılıktan, petrol ve doğalgaz aramaya kadar birçok faaliyette söz hakkı Türkiye ve Libya'da olacak. Türkiye, bu alanda petrol ve doğalgaz arama ve sondaji için ruhsatlandırma yapabilme imkânına sahip olacak. Mutabakat, Yunanistan ile Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Akdeniz'deki tezlerini boşa çıkarmış oldu. 

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nın detayları ortaya çıktı. Anlaşma metni, maddeleri ve diğer detaylar şu şekilde:

Yorumlar (0)