Yunanistan'da "son Kral" öldü, cenaze tartışmaları başladı

Yunanistan'ın son Kralı İkinci Konstantinos, 82 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ailesi, 1993 yılında vatandaşlıktan çıkarılan Konstantinos'un cenaze töreninin, "devlet başkanına" uygun şekilde yapılmasını talep ediyor. "Kral" unvanının kendisinden alındığını ve rejimin sona erdiğini belirten vatandaşlar ise buna karşı çıkıyor. Bugün yapılacak toplantıda Konstantinos'un cenazesi ile ilgili son karar verilecek.

DÜNYA 11.01.2023, 12:14 11.01.2023, 17:37 Hakan Öksüz
Yunanistan'da "son Kral" öldü, cenaze tartışmaları başladı

Yunanistan, ülkenin son kralı olan İkinci Konstantinos'un dün akşam 82 yaşında hayatını kaybetmesinin şokunu yaşıyor. İkinci Konstantinos'un ölümüyle birlikte ülkede cenaze tartışmaları başladı. Eski Kral'ın ailesine göre cenaze töreninin "devlet başkanına" uygun şekilde yapılması gerekiyor. "Kral" unvanının 1973-1974'te yapılan referandumlarla kendisinden alındığını hatırlatanlar ise bu fikre şiddetle karşı çıkıyor.

Bugün yapılacak toplantıda karar verilecek

Eski Kral İkinci Konstantinos'un vatandaşlıktan çıkarıldığını kaydeden kişiler, "resmi devlet töreni" fikrinin saçma olduğu görüşünü savunuyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, söz konusu cenazeye ilişkin kararın verileceği toplantıya başkanlık edecek. Bugün yapılacak toplantıda Konstantinos'un cenazesi hakkında nihai kararın verileceği tahmin ediliyor. 

Miçotakis: "Tarih onu adilce yargılayacaktır"

82 yaşında hayata gözlerini yuman Eski Kral'ın ailesine taziye dileklerini ileten Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "1974'teki referandumla bir devir kapanmıştı. Bundan sonra söz tarihin. Tarih, Konstantinos'u adil şekilde yargılayacaktır." mesajını paylaştı.

1973'te unvanı elinden alındı, 1993'te vatandaşlıktan çıkarıldı

Yunanistan'da monarşi, 1964 yılında yapılan referandumla tarihe karışmıştı. 1940 doğumlu İkinci Konstantinos, "Yunanistan Kralı" olarak unvanını 1973'e kadar korumuştu. 1974 yılında yapılan referandum ile birlikte Yunanistan'da Krallık rejimi son bulmuştu. İkinci Konstantinos, 1993 yılında vatandaşlıktan da çıkarılmıştı. 

Yorumlar (0)