Yunanistan'da mülteci paniği: Sınıra asker yığıyor!

Yunanistan, Türkiye'nin sınır kapılarını mültecilere açmasının ardından paniğe kapıldı. Ülke, sınırda bulunan güvenlik sayısını artırmaya başladı. Öte yandan, Yunan haber sitelerinin "Türkiye yeni bir göç dalgasının pimini mi çekiyor?" başlığıyla haberler yayımladığı öğrenildi. 

DÜNYA 28.02.2020, 12:28 28.02.2020, 13:41
Yunanistan'da mülteci paniği: Sınıra asker yığıyor!

Türkiye, Avrupa'ya gidecek mülteciler için sınır kapılarını açtı. İzmir ilinin Dikili ilçesinde bir araya gelen 160 mülteci, Yunanistan’a geçiş yapmak için sahilde toplandı. Öte yandan, yüzlerce mülteci Edirne’den Yunanistan sınırına doğru akın etti. Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na doğru yürüyüşe geçen mültecilerin sayısının sürekli arttığı bildirildi.

Bu hamlenin ardından Yunanistan paniğe kapıldı. Ülke sınırda bulunan güvenlik sayısını arttırmaya başladı.

AFP haber ajansına açıklamada bulunan bir hükümet yetkilisi, "Yunanistan kara ve deniz sınırlarındaki korumayı olabilecek en üst seviyeye çıkardı." dedi. 

Bir emniyet yetkilisi de sınır kontrollerinin iki katına çıkarıldığını ve yüksek teyakkuz çağrısında bulunulduğunu belirterek, "Her şey kontrol altında, endişe etmek için bir neden yok." ifadelerini kullandı. 

Gazeteci Yorgo Kırbaki, Türkiye'nin bu kararının Yunanistan'da nasıl yankılandığını açıkladı.

Yunanistan'da bir yandan yeni tip koronavirüs (Covid-19) şokunun sürdüğünü kaydeden Kırbaki, "Diğer yandan Yunan polisi ile kapalı göçmen kamplarının inşasını istemeyen Midilli ve Sakız Adaları sakinleri arasında günlerdir sokak çatışmaları yaşanıyor. Böyle bir ortamda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne gitmek isteyen mültecileri durdurmayacağı haberleri Atina'da büyük endişe kaynağı oldu." dedi. 

"Mültecilerin görüntüleri endişeleri artırdı"

Kırbaki, "Meriç ve adalara yeni göç dalgası gelmesi halinde ne yapılabilir başlığı Yunan basının bir numaralı gündem maddesi. Öte yandan yaşananlarla ilgili henüz bir resmi açıklama yok. Türkiye tarafından mültecilerin Yunanistan sınırına doğru yürüyüşe geçtiği görüntüler ülkede endişeleri daha da arttırdı." ifadelerini kullandı. 

"Türkiye yeni bir göç dalgasının pimini mi çekiyor?"

Yunan haber sitelerinin "Türkiye yeni bir göç dalgasının pimini mi çekiyor?" başlığıyla haberler yayınladığını aktaran Kırbaki, "Şu anda Yunanistan'da endişe var, diğer yandan önümüzdeki günlerde ne olacağına dair de endişeli bekleyiş var." diye konuştu. 

"Yunanistan'da 130 bin civarında göçmen bulunuyor"

Kırbaki, 2015 yılındaki büyük göçte Yunanistan'a yaklaşık 1 milyon göçmenin ulaştığını belirterek, "Yunanistan'da 130 bin civarında göçmen bulunuyor. Atina'da verilen son haberlere göre Meriç sınırında güvenlik tedbirleri arttırılmış durumda." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)