Yunanistan'da hükümet güven oyu aldı

Erken genel seçimlerde Yunanistan'da tek başına iktidara gelen ND (Yeni Demokrasi) hükümeti 158 oyla güven oyu aldı.

DÜNYA 23.07.2019, 01:20
Yunanistan'da hükümet güven oyu aldı

Yunanistan'da hükümet programına ilişkin yaklaşık 3 gün süren Meclis Genel Kurulu nihayete erdirildi. Süreç sonundaki oylamada tamamı ND (Yeni Demokrasi)'nin milletvekilleri olan 158 "evet" oyu ile hükümet programı onaylandı.

Yunanistan meclisinde 300 milletvekilinden 142'si ise "hayır" oyu verdi.

Ağırlıklı olarak ekonominin ön plana çıktığı hükümet programında, güvenlik, savunma, göç ve dış politika konuları da önemli yer tutan konuların başında geliyor.

Yunanistan meclis kürsüsünden milletvekillerine hitap eden Başbakan Kiriakos Miçotakis icraat sözü vererek, "Halk bize güvendi. Sorumluluğumuz ağır. Yunan halkını iyileştirmeye çalışmadığım bir gün bile olmayacak." ifadelerini kullandı.

İlk vaat: Vergilerde indirim

Başbakan Kiriakos Miçotakis'in programında yatırımları kolaylaştırmak amacıyla özellikle vergi yükünün hafifletilmesi yer alıyor. Gelecek hafta emlak vergisinin düşürülmesini öngören yasa tasarısının Yunanistan meclisine getirileceği bildirilirken, işletme vergisi ve katma değer vergisinin de düşürülmesi hedefleniyor.

Diğer taraftan, vergi borcu bulunan vatandaşların ödemelerini 120 aya kadar yayabilecekleri bir düzenlemenin de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Devletin özelleştirme programına hız verilmesi ise ekonomi programının bir diğer önemli konu başlığını oluşturuyor. Hükümetin DEH (Kamu Enerji Kurumu) ve ELPE (Uluslararası Atina Havalimanı ve Yunan Petrolleri) özelleştirmelerine öncelik verileceği ifade ediliyor.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, 2019 yılı ve 2020 yılı için bütçe planlamalarında değişiklik düşünmezken, Yunanistan'ın kreditörlerinin koyduğu yüzde 3,5'lik faiz dışı fazla hedefini indirmek için görüşmelerde bulunmayı hedefliyor.

Aleksis Çipras, mümkün olmadığını söylüyor!

SYRIZA lideri ve Yunanistan'ın eski başbakanı Aleksis Çipras ise hükümetin ekonomik hedefleri gerçekleştirmek için 1,8 milyar avro değerinde kaynağa ihtiyacı olduğunu ve bütçede bunun yer almadığını ileri sürdü.

Kıbrıs ve Kuzey Makedonya

Yunanistan hükümetinin dış politika programında ise Kıbrıs sorununa ve Kuzey Makedonya ile yapılan isim anlaşmasına öncelik tanındı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, seçim öncesi partisinin "Anlaşma iptal edilecek." şeklindeki sert tavırdan farklı olarak, anlaşmanın olumsuz etkilerinin önüne geçilmesi için çaba harcayacaklarını dile getirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kıbrıs sorununa ilişkin ise müzakere masasında dönülmesinin en faydalı adım olacağını söyleyerek, bunun gerçekleşmesi için Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de faaliyetlerini durdurması gerektiğini iddia etti.

Yorumlar (0)