Yunanistan'da halk sandık başında

Yunanistan halkı, yeni dönem milletvekillerini belirlemek için sandık başında... Erken seçim kararıyla yaklaşık 4 ay öne çekilen genel seçimlerde Başbakan Aleksis Çipras'ın en büyük rakibi Kiryakos Miçotakis.

DÜNYA 07.07.2019, 11:31 08.07.2019, 01:04
Yunanistan'da halk sandık başında

Yunanistan halkı, genel seçimler için sandık başına gitti. Oy verme işlemi, saat 19.00'da sonlanacak. İlk sonuçların saat 21.00'de geleceği tahmin ediliyor. 

Gerçekleştirilecek genel seçimlerde ekonomik kriz ve memorandumlar sonrası yeni dönemin milletvekilleri belirlenecek. 20 siyasi partinin katılacağı genel seçim, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın erken seçim kararıyla yaklaşık 4 ay öne çekildi. 

Ülkede, yüzde 3 seçim barajı var. Partiler, meclisteki 300 sandalye için yarışacak. Seçim sistemine göre hükümet kurmayı kolaylaştırmak için seçimde birinci çıkan parti, fazladan 50 milletvekili hakkına sahip olacak.

Son anketlere göre seçim yarışı, Çipras'ın liderliğini üstlendiği sol SYRIZA ve ana muhalefette bulunan merkez sağ rakibi Yeni Demokrasi (ND) arasında geçecek. Kamuoyu yoklamaları, Çipras'ın 26 Mayıs'taki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki mağlubiyetinin ardından, aradaki farkı kapatamadığına ve rakibinin 8-11 puan gerisinde olduğuna işaret ediyor. 

Kiriakos Miçotakis tek başına iktidara gelebilir

Seçimlerin bu şekilde sonuçlanması durumunda krizin zirve yaptığı 2013'te Antonis Samaras'ın başbakanlığındaki kabinede, İdari Reform Bakanlığı görevini yürüten 51 yaşındaki Kiriakos Miçotakis'in hükümeti kuracağına kesin gözüyle bakılıyor. 

Yunan siyasetinde özellikle 90'larda önemli bir yer edinmiş isimlerden Miçotakis'in oğlu ve eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis'in kardeşi olan Kiriakos Miçotakis'in Yeni Demokrasi Partisi ile tek başına iktidara gelme ihtimali var. 

Çipras'ın ana muhalefet lideri olacağı tahmin ediliyor

'Ülkenin en genç başbakanı' olarak son 4 yıldır görevde bulunan ve ekonomi politikalarının yanı sıra Kuzey Makedonya ile yapılan isim anlaşması sebebiyle popülerliğini kaybeden Çipras'ın, siyasi hayatını ana muhalefet lideri olarak sürdüreceği tahmin ediliyor. 

Diğer bir yandan, PASOK'un omurgasını oluşturduğu ittifak partisi Değişim Hareketi (KINAL), Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve AP seçimlerinde kan kaybına uğrayan aşırı sağ Altın Şafak partilerinin de yeni dönemde Mecliste bulunacağı öngörülüyor. 

Anketlerde, Kiriakos Velopoulos'un liderliğini üstlendiği bir diğer aşırı sağ Yunan Çözümü (Ellinki Lisi) ve SYRIZA'nın ilk döneminde Maliye Bakanlığı görevini sürdürürken adını duyuran ancak daha sonra anlaşmazlık yaşayarak ayrılan Yannis Varoufakis'in kurduğu MERA 25 de barajı geçme olasılığı bulunan partiler arasında yer alıyor.

Seçime, Batı Trakya Türk Azınlığından çeşitli partilerin listelerinde bulunan 17 aday katılım gösteriyor.

Yorumlar (0)