Yunanistan 10 bin sığınmacıyı iade edecek!

Morya Kampı'nda dün çıkan yangının ardından yaklaşık 10 bin sığınmacıyı Türkiye'ye iade etme kararı çıktı.

DÜNYA 01.10.2019, 10:35
Yunanistan 10 bin sığınmacıyı iade edecek!

Yunanistan'ın Miçotakis önderliğindeki yeni merkez sağ hükümetinin Midilli Adası'ndaki Morya Kampı'nda dün çıkan yangının ardından yaptığı kriz toplantısından 2020 sonuna kadar yaklaşık 10 bin sığınmacıyı Türkiye'ye iade etme kararı çıktı.

İnsanlık dışı koşullar

Geçen hafta Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) sığınmacıların yaşam koşulları eleştirilmiş Yunanistan'a detaylı bir rapor hazırlamıştı. Yunanistan'da başta Midilli, Sakız ve Sisam adaları ve Atina ve Selanik şehirlerine düzenlenen ziyaretler ve yapılan denetimler kapsamında Yunanistan'da sığınmacıların "insanlık dışı" şartlar altında yaşamaya çalıştığına işaret edilmişti.

Başbakan Kiryakos Miçotakis’in yeni merkez sağ hükümetinin sol eğilimli eski Başbakan Alexis Çipras'tan farklı bir politika izleyeceği ve değişikliklere gideceği düşünülüyor. Hükümet tarafından yapılan açıklamada Çipras yönetiminin Türkiye'ye 4,5 yıl içinde sadece bin 806 sığınmacı iadesi yapıldığı kaydedildi. Hükümet açıklamasında Ege Denizi'nde daha fazla sahil güvenlik devriyesi yapılacağı belirtildi. Buna ek olarak göçmenlerin adalardan Yunanistan ana karasına taşınması planlanıyor.

Ne olmuştu?

Morya Kampı'nda pazar günü çıkan yangında 1 kadın ve 1 çocuk yaşamını yitirmiş, 17 kişi de yaralanmıştı. Yangının ardından kampta sığınmacı ve güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşanmıştı. Hükümet yaşanan olayların ardından Midilli'ye çok sayıda nöbetçi polis sevk etti. Uluslararası Bağımsız Tıbbi Yardım Organizasyonu, 3 bin kişi kapasiteli kampta 13 bin kişinin yaşadığını duyurmuştu.

AB ile Türkiye arasında, 2016 yılının Mart ayında imzalanan Mülteci Geri Kabul Anlaşması gereğince, yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçen sığınmacılar Türkiye'ye iade edilebiliyor.

Yorumlar (0)