Yunan uzman: İnisiyatif artık Türkiye'de!

Yunan uzman Paunis Nikolas, Libya ile imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nın ardından Türkiye'nin diplomatik inisiyatifi yeniden kazandığını bildirdi. 

DÜNYA 12.12.2019, 13:10 12.12.2019, 13:20
Yunan uzman: İnisiyatif artık Türkiye'de!

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım günü imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Doğu Akdeniz'de tüm dengeleri sarstı.

Yunan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Paunis Nikolas, Doğu Akdeniz'e yönelik enerji hususundaki planlarda Türkiye'nin görmezden gelinmesinin zor bir durum olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye tek taraflı tepki gösterecek ve koşullar daha da zorlaşacaktı. Son günlerde yaşananlar bunlardır." dedi.

Türkiye ve Libya'nın meşru hükümeti arasında bir mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatan Nikolas, "Eğer iki ülke parlamentosunda bu kabul edilirse, anlaşmanın yasal olduğuna dair somut kanıtlar yaratacak." ifadesini kullandı. 

"Yunanistan ve Türkiye 'sıfır noktasından' hareket ediyor"

Nikolas, "Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma sonrası bölgedeki üstünlük Türkiye'ye mi geçti?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Bundan emin olamam ama Türkiye'nin diplomatik inisiyatifi tekrar kazandığını söyleyebilirim. Endişe veren durum şu ki, Yunanistan ve Türkiye 'sıfır noktasından' hareket ediyor. Çatışma durumu endişe verici bir konu. Bu oldukça can sıkıcı bir durum. Son günlerde 'Türkiye ile Yunanistan arasında savaş çıkacak mı?' konusu çok tartışılıyor." 

Türkiye'nin doktrin ve donanımlar bakımından daha üstün olduğunu belirten Nikolas, "Herkesin sorumlu davranması gerekiyor." dedi. 

"Adil bir çözüm için yardım almalıyız"

Nikolas, "Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıklar nasıl çözülür?" sorusuna ise "Doğu Akdeniz'de sorunların çözümü her ülkenin 'Münhasır Ekonomik Bölgesi'ni sınırlandırmasıyla sonuçlanacaktır. Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında anlaşmazlık olduğu için bence Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na gitmeli ve adil bir çözüm için yardım almalıyız. Bu şekilde bir krizden ve sıcak bir çatışmadan kaçınmış olacağız." yanıtını verdi. 

Yorumlar (0)